12 C
Zvornik
23. април 2024.

Cvijanović: Imamo uvjeravanja da dokument neće biti usvojen

Premijer Republike Srpske Željka Cijanović izjavila je danas da je Srpska dobila uvjeravanja da u Savjetu bezbjednosti UN neće biti usvojena britanska rezolucija o Srebrenici.

„Imamo komunikaciju sa više partnera u inostranstvu od kojih smo dobili ovakva uvjeravanja. Važno je da se razumije poruka iz Srpske i Srbije da ova rezolucija nikome ne donosi ništa dobro i da će izazvati trajna oštećena, koja, ukoliko ovaj dokument bude usvojen, neće biti moguće ispraviti“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Čelincu.

Ona je istakla da je ova rezolucija udar na minimalnu šansu da BiH profunkcioniše na nekim osnovnim principima.

„Ovaj dokument je koncipiran da izvrši udar na budućnost Republike Srpske, da je obezvrijedi i osujeti u daljem kretanju, te da joj onemogući da razvija institucije i svoj politički, ekonomski i adminstrativni kapacitet“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su se građani Srpske teško borili za njeno stvaranje.

„Kao Vlada Srpske apsolutno stojimo iza onoga što znači civilizacijska vrijednost. Pokazujemo poštovanje prema svim žrtvama, ali ne želimo da bude donesen bilo kakav akt kojima treba da se stavi omča nama ili bilo kome drugom“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je sve bila naopaka inicijativa Velike Britanije.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi danas da održi sjednicu o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici, nakon što je juče u više navrata odgađana jer je Rusija najavila veto.

Uvažene sugestije Vlade RS

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Čelincu da je reformska agenda BiH sada drugačija u odnosu na prvobitnu verziju, jer su uvažene sugestije Vlade Srpske.

„Sada je uvaženo mnogo stvari koje smo iznijeli kao primjedbe, a reformska agenda izgleda mnogo drugačije od prvobitne verzije. Nije to samo priča o privatizaciji ‘Elektroprivrede’, jer je u nekoliko verzija došlo do značajnog usaglašavanja i ostalo je još nekoliko pitanja“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Čelincu.

Podsjetivši da je Vlada Republike Srpske nekoliko puta analizirala ovaj dokument, Cvijanovićeva je izrazila očekivanje da će naredne sedmice biti nastavljene konsulatacije.

Ona je istakla da nekoliko pitanja u reformskoj agendi mora da bude usaglašeno, jer će se to kasnije manifestovati u pismu namjere.

„Zbog toga je veoma važno da se odmah zna kako su stvari postavljene kada je riječ o ovoj agendi. Ona će podrazumijevati najveći angažman entitetskih vlada i institucija i iz tog razloga najveće interesovanje pokazuju entiteti“, dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o odluci Savjeta ministara BiH o formiranju Odbora za investicije BiH, Cvijanovićeva je rekla da ova odluka nije u redu, da nije usklađena sa ustavnim nadležnostima, niti je obuhvaćen obim posla tog odbora u skladu sa Ustavom.

„Uspostavljaju Odbor za investicije, a onda velikodušno kažu da entitetski premijeri, koji imaju sve nadležnosti, mogu da budu u ulozi savjetodavca Savjetu ministara BiH koji nema nikakve nadležnosti“, kaže Cvijanovićeva, pojasnivši da može da bude napravljeno određeno koordinaciono tijelo koje bi trebalo da bude u funkciji izrade određenih projekata.

Ona je napomenula da Savjet ministara BiH nije uvažio odgovor Vlade Republike Srpske uprkos tome što je traženo da određene stvari budu ispravljene.

„Ako je ovo način ponašanja, onda ćemo svaki put reći da tako nešto nećemo i da će dobiti zvanični stav Vlade Srpske“, poručila je Cvijanovićeva.

Redovna isplata penzija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da penzioneri u Srpskoj mogu očekivati redovnu isplatu penzija.

Cvijanovićeva je navela da nikada nije rekla da kasni isplata penzija, već da će isplata u jednom mjesecu vjerovatno trajati dan, dva duže od planiranog.

„Idemo u isplatu plata i penzija redovno. Preuzeli smo na sebe tu obavezu. Znamo kako ćemo izvršavati tu i sve ostale obaveze“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Čelincu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se