8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Cvijanović: Okidač za referendum slučaj „Orić“

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je okidač za priču o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH bio slučaj „Naser Orić“.

„Vršen je politički pritisak da Orić bude isporučen BiH, jer je postojala ucjena da neće biti održana komemoracija u Potočarima“, rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i napomenula da se u Srpskoj niko ne igra referendumom i da će on biti održan.

Ona je naglasila da je svakog građanina u Republici Srpskoj i Srbiji pogodila nepravda Suda i Tužilaštva BiH.

„Oni koji su krivi za ratne zločine moraju odgovarati, a kako se neko zove ne zanima nas, niti štitimo bilo koga“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je opozicija u Srpskoj obezvrijedila priču o referendumu i da opovrgava pravo na njega, jer su stranci rekli da će ovaj mehanizam osnažiti predsjednika Milorada Dodika.

„Mi ćemo objašnjavati građanima zašto hoćemo referendum, kao i zašto ga opozicija neće. Ova tema je veoma važna i nemojte da je obezvređujete“, kaže Cvijanovićeva i ponavlja da u priči o referendumu nema ništa neustavno.

Prema njenom mišljenju, mnogo propusta je urađeno na nivou BiH od kada je SDS na vlasti.

„Toliko toga se dešava u BiH i oko nje, o čemu, nažalost, ova skupština nije raspravljala, jer se bavimo nebitnim stvarima. Prestanite da svodite ozbiljna pitanja na dnevno-politički cirkus, jer to ova institucija ne zaslužuje“, rekla je Cvijanovićeva i ocijenila da Srpska nikome nije neprijatelj.

Premijer Srpske je rekla da ne poziva opoziciju na jedinstvo o ovom pitanju. „O ovom pitanju treba da odlučite po svojoj savjesti. Ako vi ne vidite da je ovo važno nacionalno pitanje, onda vam nemamo šta objašnjavati“, smatra Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ne dozvoljava oduzimanje nadležnosti od Republike Srpske.

„Imamo Zakon o referendumu i skupštinu koja može o tome da diskutuje. Kada smo ranije govorili o referendumu, ljudi su bili kažnjavani, a rukovodstvo opozicije pogrešno radi i prozivam ga zbog toga“, dodala je Cvijanovićeva i navela da nema ništa protiv glasača i članova SDS-a, te da lider ove stranke Mladen Bosić nije nikakav vizionar.

Ne može se uzurpirati ono što je dato Ustavom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da niko ne može da uzurpira ono što je ustavom dato Republici Srpskoj, i da, pri tome, djelovanje onih koji brane da se to desi, naziva antidejtonskim, antiustavnim i protivnicim integracija.

Cvijanovićeva je tokom skupštinske rasprave, replicirajući poslaniku iz Koalicije „Domovina“ Mihnetu Okiću da je imala uvredljiva izlaganja, rekla da se može reći da je BiH „nenormalna država“, jer se to vidi u praksi.

Ona je kao primjer navela napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, događaj koji se može desiti svugdje u svijetu, ali se nigdje ne može čuti da nadležne bezbjednosne agencije prebacuju odgovornost jedna na drugu.

„Jedan funkcioner kaže kako jedna agencija nije djelovala, drugi opet kaže da jeste djelovala djelimično, a treći – da, bila je na terenu i djelovala. I hoćete da kažete da je to normalna država?“, upitala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nikoga nije ponizila ni sa pitanjem „ko to ima pravo da spriječi referendum“, pojasnivši da nije mislila na BiH, već na neku stranu državu.

Cvijanovićeva je naglasila da referendumsko izjašavanje nije izmislila Republika Srpska, i da je veoma važno da se održi o referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ona je potvrdila i da je rekla da je BiH sastavljena od različitih jedinica i da entitetima pripada od 70 do 75 odsto nadležnosti u procesima evropskih integracija.

Cvijanovićeva je za Okićeve navode, prema kojima ova koalicija neće primati dopise pisane ćirilicom, rekla da je pismo ustavno pravo koje treba da se poštuje i da dopise dobijaju na jeziku na koji imaju pravo.

„Mogu samo reći da još nikada iz Savjeta ministara BiH kao premijer Srpske nisam dobila nijedan dopis na ćirilici“, navela je Cvijanovićeva.

Poslanik koalicije Domovina Mihnet Okić izjavio je danas da poslanici iz ove grupacije ubuduće neće više primati ćirilične dokumente, pojašnjavajući to jednakošću pisama.

On je tokom skupštinske rasprave rekao da „Domovina“ neće podržati odluku o referendumu, jer je referendumsko pitanje krši Ustav BiH i nije u skladu sa pozitivnm propisima, dodajući da su se na raspravi čule i uvredljive kvalifikacije kao što je to da je BiH nenormalna država.

U toku je redovna skupštinska pauza do 17.00 časova.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se