9.3 C
Zvornik
23. април 2024.

Crveni karton Sudu, Tužilaštvu i VSTS-u

SARAJEVO – Evropska komisija uvažila je stav vlasti RS i iz strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH isključila predstavnike Suda, Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

Nova runda strukturalnog dijaloga zakazana je za 13. i 14. jul u Sarajevu.

Kako saznaje Glas Srpske, odluka je donesena nakon što je Vlada RS uputila pismo direktoru za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije Žanu Eriku Pakeu, u kojem traži da dijalog bude vraćen u početne okvire i da u njemu ne učestvuju predstavnici Suda, Tužilaštva i VSTS-a BiH.

„Nelogično je da sudije i tužioci kreiraju zakone, jer oni treba da ih sprovode. Za kreiranje zakona zaduženi su izvršna i zakonodavna vlast. Tražili smo od Pakea vraćanje dijaloga na teme koje su dogovorene 2011. godine, a od kojih se u međuvremenu poprilično odmaklo. Dijalog je započet na pitanjima kao što su retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH, nadležnosti pravosudnih institucija na nivou BiH i ona treba da budu rješavana kroz strukturalni dijalog“, rekao je izvor „Glasa Srpske“ iz Vlade RS.

U Delegaciji EU u BiH su naglasili da je sastav delegacije BiH tokom strukturalnog dijaloga pitanje za vlasti BiH.

„Listu učesnika obično usvaja Savjet ministara BiH i sa njima treba da kontaktirate u vezi sa imenima učesnika“, rekao je portparol Delegacije i specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Mekgafi.

Savjet ministara BiH razmatrao je u srijedu informaciju o održavanju strukturalnog dijaloga i odredio ministra pravde BiH Josipa Grubešu za šefa delegacije BiH. Data je i saglasnost na preliminarni sastav delegacije BiH za učešće na sastanku.

„Uz nadležne predstavnike BiH, entiteta i kantona te Evropske komisije sastanku će prisustvovati i predstavnici organizacija civilnog društva u BiH“, istakli su u Savjetu ministara.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da bi sastav delegacije u kojoj ne bi bili glavni tužilac BiH i predsjednici Suda i VSTS-a BiH nanio veliku štetu pravosudnoj reformi i ostvarenim rezultatima na postizanju evropskih standarda.

„Glavni tužilac i Tužilaštvo BiH smatraju navedeni potez pokušajem političkog uticaja na pravosuđe. Dijalog se ne može voditi bez predstavnika pravosuđa, jer od ovog procesa direktno zavisi pozicija tužilaca i sudija u pravosudnom sistemu“, navode u Tužilaštvu BiH.

Dodali su da će ovakav potez višestruko unazaditi proces vladavine prava i usporiti evropski put BiH.

„Tužilaštvo će zatražiti pomoć zvaničnog Brisela i EU da bi bilo spriječeno da uticaj politike našteti procesu reforme pravosuđa i vladavine prava i tražiće da predstavnici pravosudnih institucija BiH, kao i do sada, budu uključeni u dijalog, a najbolji zastupnik pravosudne zajednice je VSTS“, istakli su u Tužilaštvu BiH.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da će delegacija RS prisustvovati dijalogu i da su predložili važne teme.

„Teme koje smo predložili su temeljne i zahvaljujem Evropskoj komisiji koja je prepoznala inicijativu Ministarstva pravde RS da suzimo broj tema i sagovornika i pospješimo rad u okviru strukturalnog dijaloga“, rekao je Kasipović.

Prioritetne teme predstojeće runde dijaloga su reforma pravosuđa i procesuiranje ratnih zločina. Za utorak je zakazana i posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će biti razmatran prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika za raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Teme iduće runde strukturalnog dijaloga

– Neispunjene preporuke EU o reformi pravosuđa BiH i procesuiranju predmeta ratnih zločina

– Angažman u borbi protiv korupcije i prevenciji korupcije

– Nacrt zakona o sudovima u BiH

– Izmjene i dopune Zakona o VSTS-u BiH

– Jačanje odgovornosti i profesionalizma u cijelom sektoru pravosuđa

Strategija

Savjet ministara BiH trebalo je u srijedu da razmatra i prijedlog strategije za reformu sektora pravde u BiH za period od 2014. do 2018. godine, ali je on povučen s dnevnog reda. Zbog neusaglašenog teksta strategije EU je ranije obustavila novac namijenjen za plate sudija, tužilaca i stručnih saradnika u BiH koji su angažovani da bi bilo ubrzano rješavanje predmeta ratnih zločina.

U Vladi RS su potvrdili da je strategija usaglašena sa predstavnicima BiH, FBiH i Brčko distrikta. Ovaj dokument trebalo bi da se takođe nađe na dnevnom redu strukturalnog dijaloga, kada se očekuje da bude i zvanično prihvaćen.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se