18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Čović: Vlasti u BiH isključivo odgovorne za napredak na evropskom putu

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas izvjestiocu Evrpskog parlamenta za BiH Kristijanu Dan Predi u Briselu da vjeruje u podršku EU, ali da je odgovornost za napredak na evropskom putu isključivo na institucijama BiH na svim nivoima.

Podsjetivši da u petak, 17. jula, preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH, Čović je istakao da će upravo neophodni reformski procesi biti nezamjenjiv prioritet u narednom preiodu.

Čović je izrazio uvjerenje da će njegova zvanična posjeta Briselu i predviđeni susreti sa funkcionerima EU doprinijeti ubrzanju procesa evropske integracije BiH, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o Rezoluciji Evropskog parlamenta o izvještaju o napretku BiH za 2014, koja navodi socijalno-ekonomska, politička i ostala reformska pitanja. Zaključeno je da je neophodno što prije započeti sa navedenim reformama kako bi BiH ostvarila iskorak u procesu pristupanja EU.

Hrvatski član Predsjedništva BiH razgovarao je u Briselu i sa Dubravkom Šuicom i Jozom Radošem, poslanicima i članovima delegacija za BiH i samoproglašeno Kosovo u Evropskom parlamentu

Čović je izrazio uvjerenje u nastavak podrške Evropskog parlamenta, te pojedinih zemalja članica, a posebno Hrvatske kao najmlađe članice EU.

Kao budući predsjavajući Predsjedništva BiH naglasio je neophodnost provođenja konkretnih reformi kako bi BiH napravila korak naprijed prema EU, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se