9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ciprasova vlada poriče kapitulaciju

Grčka Vlada Aleksisa Ciprasa saopštila je da nije pristala na sve uslove kreditora.

„Grci su juče dali novi prijedlog institucijama uz pismo premijera Aleksisa Ciprasa. Vijest da je grčka Vlada potpuno prihvatila njihove prijedloge ne stoji“, ističe se u saopštenju grčke vlade, u kome se navodi da njen prijedlog uključuje „seriju amandmana“ na paket mjera koji od Atine traži „trojka“.

Novi prijedlog, saopštila je grčka Vlada, bio je pokušaj da se dođe do sporazuma koji bi bio zadovoljavajući za sve strane. Grčka vlada nije insistirala samo na privrednom rastu, navodi se, već i na tome kako da kolosalni dug bude isplativ, prenio je „Sputnjik“.

„Nekoliko mjera koje su predložile institucije neće odmah stupiti na snagu, već postepeno, kako bi Vlada pronašla adekvatne mjere kojima bi ih zamijenila“, navodi se u saopštenju.

Atina je spremna da provede reformu poreza na dodatnu vrijednost, ali insistira na tome da ostane popust od 30 odsto na taj porez za grčka ostrva.

Grčki premijer Aleksis Cipras traži i da pomjeranje granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se primjenjuje tek od oktobra 2022. godine, a ne odmah, kako to zahtijevaju kreditori, kao i da se dodatna sredstva za penzionere isplaćuju do 2019. godine, suprotno zahtjevima zajmodavaca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se