2 C
Zvornik
20. април 2024.

CIA razotkrivena: Koga je Amerika htjela da postavi nakon Tita

Ponude, bilo one pristojne ili nepristojne, događaju se onda kada se čovjek najmanje nada, a tako je bilo i sa Dobricom Ćosićem, književnikom i bivšim, prvim predsjednikom Savezne Republike Jugoslavije.

Naime, nije ni slutio šta će mu se dogoditi u vrijeme pada Berlinskog zida i velikih previranja u Evropi krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Evo šta se tih čudnih meseci dogodilo Ćosiću, a počelo je sa pozivom da hitno dođe u London.

“Dvadesetak dana posle Titove smrti, pozvao me je moj izdavač iz Amerike, Vilijem Jovanović, koji je štampao “Vreme smrti” i na srpskom i na engleskom jeziku, da hitno otputujem London. Spremio sam se, i zajedno sa mojom ćerkom koja odlično govori engelski, otišli smo u Birtansku prestonicu.

Ćosić priča da ih je rezervacija čekala u hotelu “Klervidž”, gde su odsjedali Tito i saudijski naftni bogataši – kraljevi nafte.

“Otišao sam u najnormalniji hotel sa Anom. Javimo se mi Jovanoviću, on nas pozove na ručak u „Klervidž“. Posle ručka on kaže:

– Hajde da prošetamo malo Londonom. Izađemo, on nas vodi u ulice, u najveće gužve. I govori mi sledeću sledeću stvar:

– Da vam odmah bude jasno, ja sam predstavnik CIA i prenosim vam poruku Andropova i američke vlade. Američka i sovjetska vlada hoće posle Tita da mu nađu zamenika. Bila su dva kandidata, Milovan Đilas i vi. Zaključili su da ste vi mlađi i da ste popularniji od Đilasa. Stalo se na stanovište da naše službe, američke i sovjetske, rade na tome da vi zamenite Tita i da preuzmete vlast u Jugoslaviji.

Zaprepastio sam se. Moja ćerka prebledela dok mi je to prevodila.

Dobrica Ćosić– Odbio sam Titovu ponudu, odbijam i vašu, jer ja nemam te sposobnosti. Kako može da vam padne na pamet da jedan pisac, potpuno nekvalifikovan, može da zameni Tita. Kako može da se zameni Tito? Nemojte, gospodine Jovanoviću, o tome uopšte da razgovaramo.

– Nemate vi tu ništa da radite. To će sve da rade službe. Vi samo treba da pristanete i da se ponašate prema prilikama kako ih mi procenimo. Radićemo i na tome da dobijete Nobelovu nagradu za književnost”, piše Nedeljnik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se