14.3 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Čestitke povodom Ramazanskog bajrama

Muslimani širom svijeta sutra dočekuju jedan od dva najznačajnija praznika – Ramazanski bajram. Tim povodom zvaničnici u našoj zemlji uputili su čestitke građanima islamske vjeroispovjesti u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas čestitku povodom Ramazanskog bajrama poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Osmanu Kozliću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH sa željom da praznik proslave u miru, zdravlju i blagostanju, zajedno sa svojim najbližim.

„Neka vam radost praznika – Ramazanskog bajrama podari duhovni mir, vjeru i nadu da će vrijeme koje dolazi biti obilježeno istinskim vrijednostima posvećenim ljubavi, miru, razumijevanju i poštovanju među narodima i svim ljudima dobre volje“, navodi se u čestitki predsjednika Republike.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je danas Ramazanski bajram, najveći i najradosniji muslimanski praznik, poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Osmanu Kozliću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Srpskoj i BiH.

„Bajramski dani neka budu poziv na jačanje tolerancije i međusobnog uvažavanja. Uz želje da vas praznik podstakne na činjenje dobrih djela, želim vam mir, zdravlje i sreću“, ističe Cvijanovićeva u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Osmanu Kozliću, sveštenstvu Islamske vjerske zajednice i svim građanima islamske vjeroispovjesti u Srpskoj i BiH predstojeći praznik Ramazanski bajram, uz želju da ramazanski dani proteknu u miru i radosti.

Čubrilović je izrazio uvjerenje da će svi vjernici, u toplini porodičnog doma, osjetiti sreću i prepoznati istinske vrijednosti koje ih čine jačim i otpornijim na sve životne prepreke.

„Nadam se da su molitve, žrtve i odricanja, tokom proteklog mjeseca Ramazana, učvrstili snagu u svakom čovjeku dobre volje da ličnim primjerom utiče na širenje ljubavi, razumijevanja i praštanja, kao i svijesti da prihvatanje i poštovanje različitosti ne umanjuje vlastiti identitet i posebnost“, navodi se u čestitki predsjednika parlamenta Srpske.

On je dodao da duhovna dimenzija pruža čvrst temelj za promovisanje ljudskih i moralnih vrijednosti, suštinskih niti koje spajaju pojedince u izgradnji tolerantne sredine u kojoj se dijalogom, saradnjom i međusobnim uvažavanjem postiže saglasnost u pogledu opšteg napretka za dobro cijele društvene zajednice.

Članovi Predsjedništva BiH čestitali su danas Ramazanski bajram poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i svim građanima islamske vjeroispovijesti u BiH.

„Vama i svim građanima islamske vjeroispovijesti u BiH upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama, uz iskrene želje za dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, te uspjeh na putu izgradnje mira i boljih odnosa među ljudima“, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

On je istakao da Bajram predstavlja posebnu radost za sve istinske vjernike i ljude dobre volje, te simbol porodičnog okupljanja u slozi i ljubavi. „Želim da ga proslavite u miru, zdravlju i sreći, zajedno sa vašim najmilijima i prijateljima“, poručio je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović u čestitki Kavazoviću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u BiH povodom Ramazanskog bajrama poželio je da praznike provedu u miru i blagostanju, u radosnom slavlju koje pruža porodično i prijateljsko okruženje.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je Ramazanski bajram muslimanima u BiH i dijaspori sa željom da ga provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, u krugu svojih porodica, prijatelja i komšija.

„Tokom proteklog mjeseca ramazana muslimani u BiH dijelili su radost u svojim domovima, tražeći smiraj u vjeri i pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija“, naveo je Izetbegović, koji je posebne čestitke uputio „prognanim, bolesnim i nemoćnim, te bošnjačkoj dijaspori širom svijeta“.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić čestitao je Ramazanski bajram poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i svim muslimanima u zemlji i dijaspori.

„U ime Savjeta ministara BiH i u svoje ime, Vama, Vašoj porodici, ulemi i svim vjernicima čestitam Ramazanski bajram i želim da dani posta i odricanja donesu mir, radost i porodično i prijateljsko zajedništvo. Bajram Šerif Mubarek Olsun“, navodi se u čestitki.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić uputio je bajramsku čestitku zaposlenima Ministarstva i policijskih agencija u BiH, te svim građanima islamske vjere u BiH.

„Želim da ovaj veliki praznik dočekate u miru, zdravlju i zadovoljstvu, dijeleći bajramsku radost sa svojim najbližim, prijateljima i komšijama“, navodi se u Mektićevoj čestitki.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je danas čestitku povodom Ramazanskog bajrama poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i svim građanima islamske vjeroispovijesti u BiH.

Bevanda je u čestitki poželio islamskim vjernicima da Ramazanski bajram provedu u miru, blagostanju i u pozitivnoj atmosferi, kao i da ovaj veliki praznik doprinese jačanju međusobnog razumijevanja, poštovanja i zajedništva u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić uputio je čestitku svim građanima islamske vjeroispovijesti u BiH povodom predstojećeg praznika Ramazanskog bajrama.

Želim da u miru, radosti i ljubavi proslavite Ramazanski bajram i da ovaj praznik bude podsticaj za jačanje međusobne tolerancije, pomirenja i suživota svih naroda u BiH“, navodi se u čestitki Bosića.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić čestitao je islamskim vjernicima u BiH Ramazanski bajram, sa željom da praznik provedu u miru i porodičnom zajedništvu.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić poželio je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti porodičnu sreću i blagostanje u nastupajućim bajramskim praznicima, a posebne čestitke uputio je Bošnjacima u Srpskoj, sa željom da Bajram provedu u zdravlju i miru sa porodicom, rodbinom i komšijama.

„Bajramsko slavlje, nakon mjeseca posta u kojem smo se snagom volje odricali hrane i pića tokom dana, prilika je da se osvrnemo oko sebe, preispitamo svoje postupke i pročistimo misli, te sa većom snagom i htjenjem promijenimo naše i stanje onih oko nas ka boljem sutra, jer trud i žrtva su u temeljima svakog slobodnog pojedinca i naroda“, navodi se u čestitki potpredsjednika Srpske.

On je dodao da su dani bajramskog slavlja trenuci radosti, veselja, susretanja, darivanja i upućivanja molbi i želja za dobro za sve ljude dobre volje.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović čestitao je Ramazanski bajram muftiji banjalučkom Osmanu Kozliću, imamima i službenicima Islamske zajednice, vjernicima i sugrađanima, sa željom da praznik provedu sa porodicom, prijateljima i komšijama u miru, radosti, duhovnom blagostanju i svakom dobru istinskom.

„Neka dani koji dolaze budu ispunjeni dobročinstvom i tolerancijom. I neka vaš praznik doprinese širenju razumijevanja i uzajamnog uvažavanja“, navodi se u Gavranovićevoj čestitki.

Povodom Ramazanskog bajrama, čestitke svim muslimanima u BiH uputili su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak.

„Želim da Bajram provedete u zdravlju, miru, slozi i blagostanju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama“, ističe DŽaferović.

Čolak je, u svoje lično ime i u ime Doma naroda, svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u BiH poželio da im Bajram podari obilje radosti i mira, te da pomogne izgradnji humanijeg i pravednijeg svijeta, ispunjenog ljudskom dobrotom, zajedništvom i međusobnim poštovanjem.

Čestitke su povodom Bajrama uputili i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je čestitku povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim stanovnicima islamske vjeroispovijesti.

„Vama i svim pripadnicima Islamske zajednice upućujem iskrene čestitke i najljepše želje povodom Ramazanskog bajrama. Želim da praznične dane provedete u skladu sa tradicijom, u dobrom zdravlju i raspoloženju sa svojim najmilijima“, ističe se u Dunićevoj čestitki.

I predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić čestitao je Ramazanski bajram svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u BiH i inostranstvu.

„Želim da ovaj praznik provedete u dobrom zdravlju i sreći zajedno sa svojim najbližima“, istakao je Mušić.

Čestitke povodom Ramazanskog bajrama uputio je i premijer FBiH Fadil Novalić.

„Iskreno vam čestitam Ramazanski bajram, uz najsrdačnije želje da nastupajuće blagdane provedete u dobrom zdravlju, porodičnoj toplini i ugodnom druženju s vašim najbližima, s rodbinom, prijateljima i komšijama, sa kojima ćete podijeliti bajramske radosti“, poručio je Novalić.

Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović uputio je danas čestitku povodom Ramazanskog bajrama poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i muslimanima u BiH.

„Povodom praznika Ramazanskog bajrama, u ime Republičkog sekretarijata za vjere i svoje, upućujem vam iskrene čestitke, sa željom da vam predstojeći dani budu ispunjeni mirom, radošću i zdravljem“, navodi se u čestitki.

Ramazanski bajram svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH čestitao je danas i potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković.

„Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH upućujem najsrdačnije čestitke za Ramazanski bajram, sa željom da ga dočekaju i provedu u miru, blagostanju sa svojim najdražima“, navodi se u čestitki Jerkovića.

Socijalistička partija čestitala je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH Ramazanski bajram uz želje da ovaj veliki praznik provedu u miru i blagostanju.

„Želimo da radost ovog velikog praznika obogati život svih vjernika islamske vjeroispovijesti u BiH i da u duhu međuvjerske tolerancije i poštovanja svi zajedno nastavimo da gradimo mir i razumijevanje među ljudima i narodima koji žive na ovim prostorima“, navodi se u čestitki Socijalističke partije.

Socijalisti poručuju da Ramazanski bajram, u skladu sa svojim tradicionalnom simbolikom, treba da bude putokaz svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u afirmaciji čovjekoljublja kao najveće ljudske vrline.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se