12 C
Zvornik
25. април 2024.

Bosnić u džihadu od 1992. godine

Husein Bosnić, koji je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, rekao je na suđenju u Sudu BiH da je od 1992. godine u džihadu i da je pripadnik selefijske zajednice.

„Pod pojmom džihad podrazumijevam čuvati imetak i hraniti porodicu, ali i širi šerijatski kontekst da se brani svoj narod, država i vrijednosti. Kao pripadnik Armije BiH bio sam u džihadu“, rekao je Bosnić.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da nastoji dokazati da se hutbe optuženog, koje se odnose na džihad i šehide, isključivo mogu dovoditi u kontekst rata u Siriji i Iraku.

Čampara je ukazao da optuženi, koji za sebe kaže da je teolog i misionar, nema zasnovan radni odnos sa Islamskom zajednicom BiH, niti je mesdžid koji vodi u Bužimu na spisku vjerskih objekata pod njenom kontrolom.

Bosnić je rekao da Islamska zajednica BiH nema negativan stav prema mesdžidima u Bužimu i Gornjoj Maoči, te da je pitanje njihovog priznavanja u postupku rješavanja.

On je ispričao i da pripadnici selefijske zajednice, čiji je član, na tradicionalan način praktikuju islam.

Bosnić je naveo da „islamska država“, vjerovatno, ima iste izvore kao i selefizam, ali da nigdje nije ni javno ni tajno rekao da podržava tu organizaciju.

Tokom svjedočenja Bosnić je rekao da je 2013. godine bio u Kuvajtu gdje je posredstvom Nedima Harčića upoznao Nasera Hedžirija koji ga je ovlastio da u njegovo ime u BiH kupuje zemlju i investira 100.000 dolara.

Bosnićev branilac Adil Lozo predočio je materijalne dokaze, odnosno kupoprodajne ugovore za nekretnine i punomoći kojim bi potkrijepio te navode.

Tužilac je ukazao da, poslije konverzije i transakcija u kupovini nekretnina, uglavnom zemljišta i kuća, nedostaje oko 100.000 KM i da će u daljem postupku dokazati da je to novac koji je korišten za slanje ljudi iz BiH na ratišta u Siriji i Iraku.

Bosnić je te navode odbacio tvrdeći da mu vjera zabranjuje da na taj način troši novac koji mu je povjeren i da se ne slaže sa zlodjelima koja se vrše u Siriji i Iraku u ime islama.

On je naveo da je u takozvanoj Armiji BiH bio zadužen za moral i da je imao čin natporučnika, a da je u periodima od 1997. do 1999. godine i od 2003. do 2007. godine završio teologiju u Jordanu.

Bosnić je podsjetio da se takozvanoj Armiji BiH priključio u oktobru 1992. godine kada je u Tešanj došao iz NJemačke.

Suđenje Bosniću biće nastavljeno 15. jula iznošenjem materijalnih dokaza odbrane, a svjedok Tužilaštva biće Ekrem Šabić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se