5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Bilo bi pravedno da Vasiljković bude izručen Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da bi bilo pravedno da Dragan Vasiljković bude izručen Srbiji, izrazivši sumnju u to da će on u Hrvatskoj imati fer i pošteno suđenje.

Vulin je naglasio da je to njegovo lično mišljenje, a ne stav Vlade Srbije, koja nije razgovarala o izručenju kapetana Dragana.

„Da li ćemo tražiti ili ne izručenje, pitanje je na koje ne mogu da odgovorim, ali o tome ćemo svakako razgovarati. Ministar pravde Nikola Selaković je taj koji je nadležan. Ja mislim da bi to bilo pravedno i da bi mu suđenje bilo pravednije“, rekao je Vulin novinarima poslije sastanka sa UNHCR-om posvećenom problemu migranata i izbjeglica.

Vulin je ocijenio da medijska kampanja koja je godinama vođena u Hrvatskoj protiv Vasiljkovića „ostavlja vrlo malo prostora za nepristrasno suđenje“.

On je istakao da ga u toj sumnji posebno učvršćuje činjenica da advokati u Hrvatskoj odbijaju da brane Vasiljkovića, a što je posljedica prijetnji i „što je javnost generalno neprijateljski raspoložena prema tom branjenju“.

„Izvinite, to ne može i ne sme da se desi i nije moguće da advokat ne može da zastupa svog klijenta zato što javno mnjenje smatra da je klijent zločinac. Ako to javno mnjenje smatra, onda se postavlja pitanje kako će suditi“, rekao je Vulin.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, doputovao je avionom na zagrebački aerodrom, nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj, gdje bi trebalo da mu bude suđeno na navodne ratne zločine.

Kapetan Dragan bi sa zagrebačkog aerodroma trebalo da bude prebačen u splitski zatvor, javljaju hrvatski mediji.

Vasiljković je uhapšen u Pertu u Australiji 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru.

Vlada Australije donijela je odluku o izručenju kapetana Dragana Hrvatskoj, nakon višegodišnjih pravnih sporenja i pokušaja Vasiljkovića da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem, koji je podnesen 2005. godine.

Hrvatska sumnjiči kapetana Dragana za navodne ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini od 1991. do 1993. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se