10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

„Angela lektor“ i „okrutne“ mjere štednje

Zbog insistiranja na „mjerama štednje“ i jakog pritiska na Grčku, Njemačka sve više ima imidž „okrutne zemlje“ – ocjenjuje „Vašington post“.

Nakon godina u kojima se odmicala od nacističke prošlosti i poistovjećivala sa globalnim pacifizmom, borbom protiv klimatskih promjena i kulturom mladih, njemačko ponašanje opet dobija negativne konotacije.

Na Tviteru su, nakon postignutog sporazuma evrogrupe i Grčke, osvanule karikature „Angele Lektor“, koja po uzoru na Hanibala Lektora iz filma „Kad jaganjci utihnu“ – proždire EU.

Loš imidž ima i njemački ministar finansija Volfgang Šojble, jedan od najžešćih „tvrdolinijaša“ u pregovorima sa Grčkom.

Karikatura koja prikazuje Šojblea kao teroristu takozvane „islamske države“, spremnog da nožem presudi Grčkoj, dominira društvenim mrežama.

Britanski „DejlI mejl“ navodi da su Grci prihvatili mjere štednje „uz njemački pištolj prislonjen na čelo“, a francuski dnevnik „Figaro“ ocjenjuje da bi uslovi nametnuti Grčkoj u nekim drugim vremenima doveli do „govora oružja“.

„Gardijan“ objavljuje komentar u kome osuđuje „okrutnost radi okrutnosti“ tokom pregovora o nastavku finansijske pomoći Grčkoj.

Nedeljnik „Špigel“ mjere štednje namijenjene Grčkoj naziva „katalogom okrutnosti“.

„Merkel i Šojble su za dva i po dana uništili povjerenje koje je građeno 25 godina“, smatra Rajnhard Bitikofer iz njemačkih Zelenih.

On precizira da „nemilosrdna, diktatorska i ružna NJemačka ponovo ima lice – a to je Šojbleovo lice“.

Međutim, jedan broj medija podsjeća da se u NJemačkioj ne krše pravila – to je zemlja u kojoj pješaci strpljivo čekaju „zeleno svjetlo“ da bi prešli ulicu.

Nijemci vole red, poštuju pravila i insistiraju da su upravo te karakteristike omogućile izgradnju moderne NJemačke, čija ekonomija i konkurentnost izazivaju zavist u ostatku svijeta.

Zato dio Nijemaca smatra da je poistovjećivanje zahtjeva za fiskalnu odgovornost sa nehumanošću nacista – uznemirujuće i uvredljivo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se