5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Zbog povezanosti sa terorizmom policija privela Mehmeda Kuljančića

Policija u Vlasenici privela je juče po nalogu Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Mehmeda Kuljančića zbog povezanosti sa terorizmom, izazivanja nacionalne netrpeljivosti, rasne i vjerske mržnje, prijetnji i vrijeđanja.

Kuljančić je priveden po povratku u Vlasenicu iz Francuske, a policija će protiv njega tužilaštvu podnijeti čak pet prijava.

On je i prilikom privođenja nastavio sa propagiranjem terorizma i provokacijama podigavši kažiprst ka nebu, što je znak pripadnika Islamske države. Prije privođenja Kuljančić je bio u društvu policajca Mersudina Muškića. Muškić je prošle godine brutalno pretukao ratnog vojnog invalida Dragana Džinića.

„Kuljančić je do ponedjeljka bio u Francuskoj gdje se bavi krađama, a priveden je u utorak ujutro. Uglavnom krade skupe „Roleksove“ satove i preprodaje ih u BiH“, kazao je „Glasu Srpske“ izvor blizak istrazi.

Kuljančić je na „Fejsbuk“ profilu postavio fotografiju na kojoj pozira s naoružanjem za koje nema dozvolu. On je javno podržao Nerdina Ibrića, koji je u terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila ubio policajca Dragana Đurića i ranio dvojicu njegovih kolega.

„Cijela Bosna i sav svijet da su protiv tebe i tvog djela, ja sam uz tebe“, napisao je Kuljančić uz Ibrićevu fotografiju.

Na njegovoj meti našli su se i vlasenički policajci kojima je prijetio, vrijeđao ih i nazivao ratnim zločincima. Policija je ranije protiv njega podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu nakon što je na svom „Fejsbuk“ profilu ostavljao prijeteće poruke, psovao i vrijeđao srpski narod.

Policija u RS ima pune ruke posla zbog traženja nelegalnog naoružanja s kojim se pojedini Bošnjaci poslije terorističkog napada u Zvorniku fotografišu, a zatim fotografije postavljaju na društvenim mrežama uz prijetnje i pozive na napade. Direktor Policije RS Gojko Vasić kaže da je primjetno da, kao po naredbi, u posljednje vrijeme masovno postavljaju te fotografije.

„Te aktivnosti su u funkciji huškanja i vrbovanja novih ratnika za džihad. Ti radikali fotografisanje sa oružjem obavljaju na poligonima jer im vjera brani da oružje imaju kod kuće. Oružje kod kuće drži samo onaj ko već ima zadatak da nešto napravi ili onaj ko nije pravi sljedbenik radikalnih islamista. Pravi islamisti naoružanje drže na poligonima u posebnim štekovima, a kad ga pronađemo, nedostaje počinilac što komplikuje posao istražiocima“, kaže Vasić i dodaje da te aktivnosti prati i izražen govor mržnje.

Policija je prošle sedmice pretresla i kuću Ramiza Hrnjića u Kamenici kod Zvornika nakon što je na „Fejsbuku“ objavio fotografiju na kojoj njegov maloljetni sin drži pušku. Policija u Milićima nedavno je pretresla objekte Mirsada Baltića u Cerskoj koji je na svom „Fejsbuk“ profilu postavio fotografiju na kojoj u rukama drži mitraljez. U konverzaciji sa prijateljima na „Fejsbuku“ Baltić je prijetio „revanšom“, aludirajući na ubistvo počinioca terorističkog napada u Zvorniku.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu naložilo je hapšenje Vlaseničanina Irfana Muškića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Policija ga nije zatekla na prijavljenoj adresi jer se sklonio u Tuzlu. Policija je nedavno protiv Muškića podnijela krivičnu prijavu jer je na svom „Fejsbuk“ profilu postavio fotografiju predsjednika RS Milorada Dodika na kojoj ga je prikazao kao radikalnog islamistu s arapskim pismom u pozadini.

Ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da se radi o opasnim stvarima, jer je riječ o planskom stvaranju atmosfere koja pogoduje izbijanju sukoba niskog intenziteta.

„Time se Bošnjacima šalju poruke da se paravojno organizuju i ilegalno naoružaju. Pogibija napadača na Policijsku stanicu u Zvorniku trebalo je da bude posljednji alarm za zaustavljanje indoktrinacije mladih idejama Islamske države, ali se to ne dešava“, kaže Ćeranić i dodaje da neki centri moći guraju BiH u veliku opasnost.

Prijava zbog vrijeđanja Bošnjaka

Vlasenička policija nedavno je privela i Stevana Garića koji je na svom „Fejsbuk“ profilu vrijeđao pripadnike bošnjačkog naroda. Protiv njega je tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu.
********
Mehmed Kuljančić

Postavio svoju fotografiju s naoružanjem za koje nema dozvolu i javno podržao teroristu Nerdina Ibrića

Ramiz Hrnjić

Na „Fejsbuku“ postavio fotografiju na kojoj njegov maloljetni sin drži pušku

Mirsad Baltić

Slikao se sa mitraljezom u rukama i uz prijetnje fotografiju objavio na svom „Fejsbuk“ profilu

Irfan Muškić

Postavio fotografiju predsjednika RS na kojoj ga je prikazao kao radikalnog islamistu s arapskim pismom u pozadini

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se