Crna hronikaEx-YuVIJESTI

Zaplijenjene 3,5 tona kokaina i 9,4 miliona evra

Španska policija zaplijenila je 3,5 tona kokaina i 9,4 miliona evra i razbila međunarodnu grupu krijumčara droge, među kojima su i dva crnogorska državljanina čiji su inicijali V.Č. /52/ iz Budve i V.P. /63/ iz Podgorice.

U ovoj akciji uhapšeno je 69 lica, od kojih je 15 uhapšeno u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, 26 u Španiji, a 28 u Portugalu, saopštila je danas španska policija u Madridu na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Crne Gore.

Sjedište grupe bilo je u Madridu, a za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Amerike, kako se navodi, bili su zaduženi Srbi, „bivši pripadnici vojske“, saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je crnogorska policija, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva – Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, na teritoriji Crne Gore realizovao aktivnosti više od devet mjeseci.

Iz MUP-a ističu da je ova međunarodna policijska akcija istovremeno uspješno izvedena 16. juna u svim zemljama koje učestvuju u realizaciji predmeta – Španiji, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

„U Španiji su tada uhapšena dva crnogorska državljanina, V.Č. iz Budve, označen kao najvažniji član ove organizovane kriminalne grupe za kojeg se sumnja da je aktivno učestvovao u krijumčarenju kokaina na međunarodnom niovu, i V.P. iz Podgorice, označen kao član ove organizovane kriminalne grupe i saradnik V.Č“, naveli su iz MUP-a.

Takođe, istog dana, službenici Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja su, po pribavljenoj naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, a po nalogu nadležnog tužioca, u Crnoj Gori obavili pretrese stanova koje su, između ostalog, koristila lica čiji su incijali V.Č. i V.P.

Prilikom pretresa oduzeto je više sredstava komunikacije i prepiski koje se mogu dovesti u vezu sa kriminalnim aktivnostima u krijumčarenju kokaina na međunarodnom nivou.

U akciji su učestvovali španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i pripadnici policije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Portugala, Australije, Velike Britanije i Njemačke.

Među uhapšenima u Madridu je i vođa kartela, koji je u javnosti bio poznat kao fudbalski menadžer, a u njegovoj madridskoj vili je pronađeno 773.000 evra u kešu.

Kartel je drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, a grupa je imala i organizovanu mrežu kompanija za transfer i pranje novca, uglavnom u Portugalu gdje su sarađivali i sa pojedinim bankarima.

Članovi ove bande krijumčarili su drogu iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, a operisali su u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a zatim i u Evropi – Španiji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Holandiji.

Madrid i Valensija su bili baze i „odskočna daska“ za drogu, a bivši vojnici iz Srbije, kako se navodi, bili su zaduženi za pomorske kanale krijumčarenja droge, dok se u Lisabonu, Madridu i Vigu odvijalo pranje novca i plaćanje proizvođačima narkotika u Južnoj Americi.

Policijski zvaničnici u Španiji rekli su da je operacija „Vinetu“ jedna od najvažnijih u posljednjih nekoliko godina.

Istraga je trajala dvije godine, a osim 3,5 tona kokaina i novca, tokom operacije ukupno je zaplijenjeno i pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane.

(SRNA)

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close