3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Za upravljanje resursima 400.000 dolara

Predstavnici Crne Gore, BiH i Srbije počeli su pripreme za provođenje projekta upravljanja vodnim resursima u slivu rijeke Drine, za čiju realizaciju je obezbijeđen grant od 400.000 dolara, saopšteno je danas iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na sastanku, održanom u Beogradu, razgovarano je o aktivnostima na pripremnom projektu usmjerenom na izradu neophodnih podloga, prikupljanju svih relevantnih podataka i definisanju daljih aktivnosti u zemljama sliva.

U saopštenju se navodi da je saradnja tri zemlje regiona s ciljem uspostavljanja održivog upravljanja slivom rijeke Drine, kao i finansiranje od Svjetske banke i Globalnog fonda za životnu sredinu /GEF/, zasnovano je na nekoliko sporazuma koji su potpisani tokom 2014. i 2015. godine.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu Velizar Vojinović naveo je da će se, definisanjem svih aktivnosti koje je neophodno provesti s ciljem pravilnog i održivog upravljanja vodnim resursima u slivu rijeke Drine, uspostaviti osnov za ulaganje u narednoj fazi projekta za koju je odobren grant od 8,6 miliona dolara.

„Ključna stvar za efikasnu realizaciju pripremnog projekta je uključivanje lokalnih eksperata, a prostora za njihov angažman biće dosta u narednom periodu jer će grant biti podijeljen na tri zemlje u slivu, koje će sopstvenim kapacitetima ili, uz izbor određenih konsultantskih kuća, provesti projekat“, naveo je Vojinović.

Projektom je predviđeno izdvajanje manjih grantova pojedinim institucijama u opštinama sliva, s ciljem pospješivanja boljeg upravljanja vodnim resursima.

Projektom će biti podržana jednim dijelom i primjena Okvirne direktive o vodama i Direktive o procjeni i upravljanju rizikom od poplava, što predstavlja i ispunjavanje obaveza prema EU u oblasti upravljanja vodnim resursima, navedeno je u saopštenju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se