4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Učenici Osnovne muzičke škole naredne sedmice u Austriji

ZVORNIK – Učenici i nastavnici zvorničke Osnovne muzičke škole boraviće u periodu od 22. do 28. juna u austrijskom gradu Pingau u oviru projekta „Mi govorimo muzikom“ za šta sredstva obezbjeđuje Evropska Unija.

Direktor škole Ljubiša Popović je podsjetio da su u februaru ove godine direktor Gradskog orkestra Pingaua Alfred Honingšnabl i predsjednica Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“ Dušica Savić potpisali inicijalni dokument za zajednički nastup kod Evropske Unije sa projektom „Mi govorimo muzikom“.

– Projekat je odobren i u njega je uključena i naša muzička škola. Istog dana kad je potpisan ovaj dokument, načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, te direktor Muzičke škole „Erchercog Johan“ iz Pingaua Andreas Ebner i ja kao direktor zvorničke Osnovne muzičke škole potpisali smo Memorandum o saradnji ove dve muzičke škole. Ovim putem zahvaljujem se načelniku opštine Zoranu Stevanoviću koji je podržao uspostavljanje saradnje između škola i kroz prihvatanje da Opština Zvornik bude pokrovitelj tadašnje posjete predstavnika orkestra i muzičke škole iz Pingaua našem gradu. U Pingau će otputovati 23 redovna učenika, 2 bivša učenika, te pet nastavnika. Izabrani su učenici koji su osvajali nagrade na takmičenjima i koji su svojim odgovornim odnosom prema školi zaslužili da dobiju ovakvu nagradu, a isto to su svojim djelovanjem na kulturom polju Zvornika zaslužila i dva bivša učenika. Takođe će putovati i stalna postava „Izvornika“ koji će u Austriji prezenovati svoj repertoar, te ispred naše opštine šefica kabineta načelnika Dušica Savić koja je i predsjednik „Izvornika“ – istakao je Popović.

On je rekao da će Zvorničani u Pingau stići u ponedeljak uveče gdje je za njih obezbijeđen hotelski smještaj.

– U utorak ćemo imati prijeme kod načelnika opštine Pingau, te načelnika još dvije susjedne opštine, a takođe ćemo svirati na ulici. U srijedu ćemo posjetiti Grac gdje ćemo obići Univerzitet. U četvrtak je planiran zajednički koncert naše dvije muzičke škole i hora „Izvornik“. U petak ćemo posjetiti Beč i obići zanimljiva kulturna i istorijska mjesta. U subotu ćemo imati šetnju u prirodi i druženje svih aktera ovog događaja, kao i načelnika opština i njihovih zvanica. U nedelju ujutro prisustvovaćemo misi u crkvi u Pngauu gdje će „Izvornik“ predstaviti pravoslavnu duhovnu muziku – najavio je Popović.

On je ocijenio da sedmodnevni boravak u Austriji ima ogroman značaj za učenike, jer je prvenstveno podsticaj da više vježbaju i rade, a sa druge strane i da upoznaju tradiciju, način školovanja i muziciranja u drugoj, potpuno novoj sredini.

– Sa stanovišta nastavnika i ostalih to će predstavljati novo veliko iskustvo i doprineće usavršavanju znanja i unapređenju nastavnog plana i programa, a otvara se i mogućnost novih vidova saradnje, recimo i između naših opština. Ukoliko i drugi projekat „Izvornika“ naiđe na prihvatanje kod Evropske Unije, već u oktobru očekujemo uzvratnu posjetu iz Muzičke škole i orkestra iz Pingaua – naglasio je Popović.

Večeras će povodom Svjetskog dana muzike, profesori muzičke škole u saradnji sa Domom omladine Zvornik održati na koncert koji ce biti održan sa početkom u 19 časova u Domu omladine. Na koncertu će pored profesora nastupiti gosti večeri: učenici muzičke škole i društvo Izvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se