18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

U 59. godini istrčao dva polumaratona

Magistar tehničkih nauka Jovan Bečanović istrčao dva polumaratona

ZVORNIK – U roku od  mjesec dana, pedesetdevetogodišnji Jovan Bečanović, magistar tehničkih nauka zaposlen u „Alumini” iz Zvornika, učestvovao je na dva polumaratona.

Najprije je 18. aprila bio akter 28. Beogradskog maratona, na kome je nastupao na polumaratonskoj trci,  da bi 17. maja trčao i ulicama Banjaluke, na prvom polumaratonu u prestonici Republike Srpske.

Stazu dugačku 21,1 kilometar,  u Beogradu, je savladao za dva sata i dvadeset minuta, dok je u Banja Luci, istu razdaljinu,  istrčao za četiri minuta manje. Bečanović ističe da se prije četiri godine počeo baviti rekreativnim trčanjem, „za svoju dušu“.

– Kad god su vremenske prilike dozvoljavale, posle završenih obaveza u fabrici, ja bih od svoje kuće, u Ulici Sime Perića, kretao ustaljenom maršutom prema prigradskom naselju Kula grad.

U početku bio sam jedini na ovoj dionici, u misiji rekreativnog trčanja, dok je  danas, oko mene, sve više rekreativaca – kazuje Bečanović, koji je, po sopstvenoj evidenciji, ostvario 5.000 do 6.000 pretrčanih kilometara.

– Čovjek se na poslu optereti i fizički i intelektualno, tako da se, kad dođe kući, posle ručka, laganim trčanjem osvježi i dobije novu energiju. Za svoje prvo učešće na polumaratonu pripremao sam se mjesec dana. Upražnjavao sam poseban program, čitao potrebnu literaturu i obavio zdravstveni internistički pregled. Bez problema sam  savladao kilometražu predviđenu za polumaraton. Imao sam osjećaj da sam mogao istrčati i maratonsku dionicu – govori o svojim impresijama sa Beogradskog maratona, jedne od najprestižnijih manifestacija ove vrste na Balkanu.

Bečanović savjetuje da,  svako kome to zdravlje dozvoljava, treba  što češće da upražnjava rekreativno trčanje, a pogotovo bi mlade osobe morale više da budu fizički aktivne, a ne da, kako kaže ovaj diplomirani inženjer elektrotehnike, slobodno vrijeme provode u svojim domovima „zarobljeni“ pored računara i drugih  tehnologija novog doba.  Naredni polumaraton na kome će Jovan Bečanović nastupiti, biće tokom idućeg mjeseca u Novom Sadu.

R. Jokić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se