15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Tužilaštvo zatražilo izricanje maksimalne kazne Čauševiću

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Apelaciono vijeće Suda BiH osudi na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora Harisa Čauševića koji je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine.

Tokom iznošenja završnih riječi tužilac Dubravko Čampara naveo je da jedino izrečenom kaznom dugotrajnog zatvora žrtve do sada najvećeg terorističkog napada u BiH donekle mogu dobiti satisfakciju.

Čampara tvrdi da je Tužilaštvo tokom obnovljenog postupka u ovom slučaju van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti, te da ne postoji nijedan detalj, od planiranja izvršenja terorističkog čina do hapšenja osumnjičenog, koji nije potkrijepljen iskazima svjedoka, nalazima vještaka i materijalnim dokazima.

Tužilac je podsjetio na izjave svjedoka date tokom prvostepenog postupka i pred Apelacionim vijećem, kojim potvrđuju da je Čaušević duže vrijeme planirao napad na Policijsku stanicu u Bugojnu kada je povećan broj policajaca zbog održavanja vjerske manifestacije na Ajvatovici.

„Potpuno je jasno da je optuženi imao namjeru uništiti Policijsku stanicu i ubiti sve u njoj. To je nedvosmisleno htio učiniti s ciljem ozbiljne destabilizacije BiH i izazivanja pometnje, a policijske službenike je svjesno izabrao kao mete jer oni simbolizuju vlast“, rekao je Čampara.

Tužilac je posebno istakao da tokom oba sudska postupka, optuženi Čaušević nije pokazao nikakvo kajanje zbog onog što je učinio i izazvanih psihičkih trauma kod preživjelih.

Prema Čamparinim riječima, odbrana, koja je pokušala stvoriti „famozni lažni alibi za optuženog“, nijednim dokazom nije uspjela dokazati da on nije počinio krivično djelo za koje se tereti.

„Odbrana je pola pretresa provela optužujući Adnana Haračića za ovaj zločin, a krivicu je htjela prebaciti i na vlasnika internet kluba `Matriks` Nedžada Bašića. Nakon toga zahtijevala je izuzeće sudija, Sudskog vijeća, predsjednika Suda BiH, tužioca i glavnog tužioca Tužilaštva BiH, čime je htjela odugovlačiti proces“, naveo je Čampara.

Prije iznošenja završnih riječu Tužilaštva, optuženi Čaušević je rekao da ne može pratiti današnje ročište zbog teške depresije u koju je zapao jer se, kako je naveo, od 12. juna nezakonito nalazi u pritvoru.

On je rekao da je drugostepenom odlukom Suda 12. juna 2014. godine prihvaćena žalba odbrane na prvostepenu presudu, te da nakon donošenja odluke Apelacionog vijeća, kojom se usvaja žalba izjavljena protiv prvostepene odluke i kojom se ona ukida, pritvor može maksimalno trajati 12 mjeseci od dana donošenja te odluke.

Čaušević je rekao da mu nije pružena medicinska pomoć na koju ima pravo, te da je na vrijeme obavijestio Sud o stanju u kojem se nalazi. Zbog lošeg psihičkog stanja naveo je da se ne može koncentrisati i pratiti završne riječi Tužilaštva.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Tihomir Lukes rekao je da će u toku dana Čaušević biti pregledan.

Čaušević je i danas zatražio izuzeće predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso koja ga ni nakon četiri poziva nije posjetila i koja se, kako je rekao, nije oglasila povodom selektivne primjene zakona u vezi sa produženjem njegovog pritvora.

Zbog istog razloga zatražio je i izuzeće predsjedavajućeg Apelacionog vijeća u ovom postupku Tihomira Lukesa, dok je odbrana ovaj zahtjev proširila i na druga dva člana, sudije Dragomira Vukoju i Senaida Begtaševića.

Optuženi je zatražio i izuzeće tužioca Čampare „zbog pristrasnosti, jer je politički tužilac“. On je naveo da se nije mogao adekvatno braniti jer tužilac nije dostavio relevantne dokaze.

Nakon iznesenih zahjteva, Čaušević je napustio sudnicu uz obrazloženje da se ne osjeća dobro, a Sudsko vijeće je nakon konsultacija odbacilo navedene zahtjeve.

Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik LJubuškić, teško povrijeđena Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet njihovih kolega.

Sudi mu se u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog bitnih povreda postupka, ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 45 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja sutra u 9.00 časova iznošenjem završnih riječi odbrane.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se