9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Srbija je „sidro“ stabilnosti na zapadnom Balkanu

Komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je na Evropskom forumu u austrijskom gradu Vahau da je Srbija „sidro“ stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.

Han je na skupu, u čijem radu učestvuje i premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao da se Balkan nalazi na putu stabilizacije, i posebno zahvalio Vučiću na njegovom doprinosu stabilnosti ne samo u Srbiji, već u cijelom regionu.

„Srbija je sidro u regionu i ima značaj koji je veći od same zemlje“, istakao je Han.

On je ocijenio da će zapadni Balkan biti u potpunosti stabilizovan kada sve zemlje postanu članice EU, što će, prema njegovim riječima, potrajati jer treba približiti te zemlje Uniji, prenose beogradski mediji.

Han je rekao da nema obustavljanja procesa proširenja, nego da se taj proces mora shvatiti kao proces približavanja tih zemalja EU u društvenom, ekonomskom i pravnom smislu.

Evropski komesar je naveo da razumije Srbiju što ne učestvuje u sankcijama EU protiv Rusije, ukazavši da može da razumije da zemlja, koju je Zapad prije 16 godina bombardovao, nije išla tim putem.

„Imam razumevanje da stvari u društvu nisu još na tom nivou i da politička elita mora ići obazrivim koracima“, rekao je Han.

Na 20. jubilarnom Evropskom forumu Vahau o temi „Da li je Evropa dostigla svoje granice? Uloga Evrope u svijetu“, osim Vučića, govoriće i predsjednik austrijske pokrajine Donja Austrija Ervin Prel, ministar odbrane Gruzije Tinatin Kidašeli i austrijski vicekancelar i ministar nauke, istraživanja i privrede Rajnhold Miterlener.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se