18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Srbi jedinstveni – britanski prijedlog antisrpski

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da postoji potpuno jedinstvo Srba u BiH da je rezolucija o Srebrenici, koju je Velika Britanija uputila u UN, antisrpska, jer nigdje ne spominje srpske žrtve u okolini Srebrenice, i zbog toga taj akt nikada neće biti istinski prihvaćen od velikog broja stanovnika BiH.

„Time, njeno eventualno donošenje neće imati nikakve pozitivne posljedice, već će samo dodatno podijeliti bosanskohercegovačko društvo“, upozorio je Ivanić u pismu koje je u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH uputio generalnom sekretaru UN i članicama Savjeta bezbjednosti UN.

S obzirom na to da Predsjedništvo BiH o predloženoj rezoluciji UN o događajima u Srebrenici nema konsenzus, Ivanić je napomenuo da je ovo pismo uputio u svoje ime.

On je naglasio da činjenica da ne postoji konsenzus unutar Predsjedništva jasno govori da o ovoj rezoluciji ni među narodima BiH ne postoji jedinstven stav.

„Zbog toga se prisustvo predstavnika misije BiH na sastancima na kojima se raspravlja o rezoluciji ne može tumačiti kao podrška cijele BiH rezoluciji, jer te podrške, zbog nedostatka konsenzusa, evidentno nema. Skoro polovina stanovnika BiH je protiv ove rezolucije i zbog toga, kao srpski član Predsjedništva BiH, tražim da ona ne bude usvojena na organima UN“, naveo je Ivanić.

On je podsjetio da su prije najave ove rezolucije u BiH trajali pozitivni razgovori o neophodnim ekonomskim i socijalnim reformama, odnosno ozbiljna rasprava o budućnosti i naporima da BiH postane član EU.

Ivanić je podsjetio da je u Parlamentarnoj skupštini BiH jednoglasno podržana izjava Predsjedništva o evropskoj budućnosti BiH, a nakon sedam godina čekanja stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, uz postojanje visokog stepena saglasnosti i unutrašnjeg kompromisa.

„Nažalost, hapšenje Nasera Orića i politička euforija koja je tim povodom nastala na strani udruženja žrtava Srebrenice, te bošnjačkih političara, podržana sukobima unutar BiH oko rezolucije, potpuno je preokrenula političku situaciju u BiH“, naveo je Ivanić.

Prema njegovim riječima, danas niko ne govori o budućnosti, svi su okrenuti prošlosti, svako sa svojom vlastitom teorijom šta se događalo tokom posljednjeg rata.

„Jedni podržavaju rezoluciji o Srebrenici /dominantno Bošnjaci/, drugi su apsolutno protiv /dominantno Srbi/, a treći su indiferentni /dominantno Hrvati/. Duboko smo ponovo podijeljeni i dio razloga krije se i u poimanju rezolucije o kojoj se raspravlja u organima UN“, navodi se u pismu.

Ivanić smatra da je obilježavanje 11. jula u Srebrenici trebalo da prođe kao najdostojanstveniji mogući čin iskazivanja poštovanja nevinim žrvama, ali se to „pretvorilo u prvorazredan politički događaj“.

On je upozorio ambasadore država članica Savjeta bezbjednosti UN da je trenutno stanje u BiH loše i pozvao ih da shvate da donošenje ove rezolucije nije dobro po stabilnost u BiH.

Ivanić je istakao da mu nije namjera da utiče ili mijenja bilo čiji pogled na karakter događaja u Srebrenici.

„Svako od vas ima vlastitu poziciju i ja je sigurno ne želim mijenjati. Moja molba je da umjesto o prošlosti mislimo o budućnosti, umjesto podjela iz rata razvijamo saradnju“, dodao je Ivanić.

On smatra da je umjesto ove rezolucije „trebalo iskazati poštovanje nevinim žrtvama Srebrenice, pozvati da se tako nešto nigdje i nikad ne desi ponovo, pozvati narode BiH da iskažu poštovanje prema žrtvama drugih naroda, jer su i Srbi i Hrvati ubijani ovom ratu i pozvati ih da se zajedno okrenu budućnosti“.

Ivanić je dodao da ne razumije zbog čega nije donesena rezolucija o pozitivnim efektima Dejtonskog sporazuma čija se dvadesetogodišnjica obilježava ove godine i zbog čega snagama van BiH treba toliki naglasak na temama koje dijele umjesto na temama koje spajaju u BiH.

„Imate veliku odgovornost u narednim danima, pozivam vas da Srebrenica ne bude povod ni vaših ni naših međusobnih sukoba i molim da nađete rješenje na dobrobit svih. Sadašnji oblik rezolucije, rječnik koji se koristi ne može biti podržan prije svega od Srba, ali i dijela ostalih naroda, te bi nas donošenje ove rezolucije dodatno podijelilo. Uvjeren sam da ćete zato odustati od njenog donošenja“, zaključio je Ivanić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se