23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SPREMA SE OFANZIVA IZ LONDONA: Britanci ruše Srpsku i Dodika!

Rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN koja bi mogla da napravi problem Srbiji priprema Velika Britanija, saznaje „Blic”.

Ipak, glavna meta ofanzive iz Londona koja se pokreće povodom 20. godišnjice srebreničkog zločina jesu Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik. Ovim se Britanija pridružila Njemačkoj i Americi, koje su već pokrenule svoje akcije za slabljenje Srpske i Dodika.

Sadržaj britanske rezolucije još nije poznat ni Vladi Srbije. Prema nezvaničnim navodima, biće navedeno da je u Srebrenici izvršen genocid, Srbija neće biti direktno optužena za taj zločin, ali će na izvjestan način biti dovedena u vezu s njim, zajedno sa Republikom Srpskom, piše „Blic“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je prije dva dana da “mi imamo informaciju da jedna velika sila sprema rezoluciju o Srebrenici, a pitanje je šta će tu pisati”.

Diplomatski izvor “Blica” kaže da je riječ o Velikoj Britaniji.

Da je baš ova država rješila da izađe pred SB UN sa rezolucijom o Srebrenici za istoričara Čedomira Antića, vrsnog poznavaoca britanske spoljne politike, nije iznenađenje.

Antić kaže da je britanska diplomatija tradicionalno vrlo privržena Bošnjacima.

„Poenta rezolucije je dugoročno nastojanje da bude uništena Republika Srpska. Godišnjica Srebrenice će proći u znaku pokušaja određenih krugova iz Britanije i SAD da se RS ukine“, poručuje Antić.

Antić ocjenjuje da britanska rezolucija ne može imati posljedice po Srbiju jer je ta država u Međunarodnom sudu pravde oslobođena krivice. Ali, ističe on, ništa manji problem nije ukidanje RS, jer Srbija “u tom slučaju neće biti teško ranjena, već lovina”.

U Vladi Srbije, međutim, nezvanično kažu da rezolucija neće proći u SB UN jer će je blokirati Rusija, a moguće i Kina.

Milorad Dodik juče nije želio da komentariše saznanja „Blica“ o udaru iz Londona.

Što se tiče naših saznanja da će Angela Merkel početkom jula doći u Beograd sa zahtjevom da se Srbija distancira od njega, Dodik je rekao da on „distanciranje nije primjetio“, a da „ima intenzivne kontakte i s Vučićem i s Nikolićem“.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se