12.4 C
Zvornik
01. октобра 2022.

Saradnik Hilari Klinton pregovarao s Karadžićem

NJUJORK – Kodi Šerer, blizak saradnik Hilari Klinton, koja ima najizglednije šanse da naredne godine bude kandidat demokrata za predsjednika SAD, pregovarao je 1995. godine sa porodicom Radovana Karadžića o smanjenju kazne za ratne zločine ako se dobrovoljno preda.

Ovo u svom jučerašnjem broju navodi njujorški konzervativni republikanski magazin „National Review“.

Prema pisanju ovog lista, Šerer se Karadžićevoj porodici lažno predstavio kao „američki diplomata“ koji ima ovlaštenje da pregovara u ime administracije Bila Klintona.

„Šerer je Karadžićevima rekao da je na direktnoj vezi ne samo sa svojim zetom Strobom Talbotom, koji je bio zamjenik državnog sekretara, nego i sa tadašnjim državnim sekretarom Medlin Olbrajt, pa čak i sa samim predsjednikom Klintonom“, navodi list, podsjećajući da je Karadžić već bio optužen za masovna ubistva Bošnjaka, genocid u Srebrenici i ratne zločine.

„National Review“ dalje piše da se tom temom ranije bavio i „Wall Street Journal“, koji je 1999. godine stupio u kontakt sa Karadžićevom porodicom. Oni su „Journalu“, navodno, rekli da im je Šerer rekao da, ako pokaže „njegovim prijateljima“ da je Karadžić spreman započeti ozbiljne pregovore, neće se desiti vojna akcija za njegovo hapšenje.

„Poslije je o cijelom slučaju sprovedena i istraga u Stejt departmentu, koja je pokazala da su Srbi Šereru platili 25.000 dolara za taj posao, mada su sami Srbi kasnije tvrdili da su mu platili mnogo više“, piše „National Review“.

Takođe, kako se navodi, američka vlada nije odobrila ove Šererove planove, ali je Talbot bio upoznat s njima barem godinu dana prije nego što je Stejt department zatražio da prekine.

„Talbot se odlučio da mu saopšti da prekine tek kada je saznao da je Šerer srpskim kontaktima davao netačne informacije da SAD podržavaju podjelu BiH, a ne zato što je pregovarao sa srpskim vojskovođom optuženim za genocid“, navodi list.

Inače, tokom objavljivanja serije tekstova „Nezavisnih“ o deklasifikovanim dokumentima CIA pisali smo i o svjedočanstvu i Džona Ganona, zamjenika direktora CIA, pred Odborom za bezbjednost američkog Kongresa 23. jula 1996. godine.

„Nakon misije Dika (Ričarda) Holbruka prošle sedmice, Karadžić je 19. jula najavio da će napustiti pozicije predsjednika stranke i vlasti i prestati sa javnim pojavljivanjima. Sa 22. julom, od 19. jula nijedan medij više nije izvještavao o Karadžiću“, navodi se u dokumentu, prenose Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se