9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Sahrana Boljetnica protekla bez incidenata

Uz jake policijske snage i bez incidenata danas su u opštini Zvečan, nadomak manastira Sokolica, na sjeveru Kosova i Metohije, sahranjeni posmrtni ostaci albanskog nacionaliste Ise Boljetinca, koji se u balkanskim ratovima borio protiv Srbije.

Posmrtni ostaci Boljetinca, saborca Ismaila Ćemalija, koji se zalagao za ujedinjenu i nezavisnu Albaniju, sahranjeni su u njegovom rodnom selu Šalja, a preneseni su iz mjesta Vljore u Albaniji.

Sahrani su prisustvovali brojni zvaničnici samoproklamovanog Kosova, te predsjednik Albanije Bujar Nišani, koji je naveo da se Boljetinac, „heroj nacije“, nakon 100 godina „vraća kući“.

„On se zauvijek vraća u nezavisno Kosovo i Albaniju. Boljetini je bio ponos Albanaca u tragičnom vremenu za Albance“, dodao je Nišani.

Ne obazirući se na protivljenje Srba i srpskog rukovodstva Zvečana vlada samoproklamovanog Kosova je za prenošenje posmrtnih ostataka i sahranu Ise Boljetinca, ubijenog 1916. godine u Podgorici, izdvojila 50.000 evra.

Isa Boljetinac je ostao upamćen i po tome da je, kada je Rusija otvorila konzularno predstavništvo u Mitrovici 7. maja 1902. godine i za konzula postavila Grigorija Ščerbina, zaprijetio da će biti zapaljena svaka srpska kuća koja bude sarađivala sa konzulatom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se