3.1 C
Zvornik
30. новембра 2022.

Rezolucija o Srebrenici uskoro i u EP?

BRISEL – Osim u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prijedlog rezlolucije o Srebrenici mogao bi da se sljedećeg mjeseca nađe i na dnevnom redu Evropskog parlamenta, pod uslovom da se o tome slože glavne poslaničke grupe.

Prijedlog rezolucije, u kojoj se odaje počast srebreničkim žrtvama, a evropske institucije se pozivaju da preduzmu sve mjere da se takav zločin nikad ne ponovi, sačinio je evropski poslanik Ivan Jakovčić, a usvojila ga je Alijansa evropskih liberala i demokrata , treća najjača grupa u EP.

Upitan po čemu se njegov prijedlog razlikuje od rezolucije na istu temu koju je EP usvojio još 2009, a u kojoj je 11. jul proglašen Evropskim danom sjećanja na žrtve Srebrenice, Jakovčić odgovara da on sadrži i poziv EU da otvori jasnu evropsku perspektivu svim zemljama Zapadnog Balkana.

Da bi Jakovčićev predlog bio uvršćen na dnevni red plenarne sjednice koja će se u Strazburu održati od 6. do 9. jula, uoči desetogodišnjice zločina, s tim bi trebalo da se slože i predstavnici drugih velikih poslaničkih grupa.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se