9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Padavine poboljšale vlažnost poljoprivrednog zemljišta

Agrometeorološki uslovi u Republici Srpskoj biće do kraja sedmice povoljni za poljoprivredne radove, uz kratkotrajne prekide zbog mogućih pljuskova danas i sutra, najavljeno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Od sredine sedmice preovladavaće sunčano i toplije vijeme, sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 34 stepena Celzijusova.

Padavine koje su protekle sedmice zabilježene u većini predjela značajne su za poljoprivrednu proizvodnju jer su poboljšale stanje vlage u površinskom sloju zemljišta.

Svježije vrijeme i dospjela količina padavina u ovom dijelu godine pogodovale su svim poljoprivrednim kulturama, ocjenjuju stručnjaci.

Najviše kiše palo je u Istočnom Drvaru – 38 litara po metru kvadratnom, u Ribniku 36, Mrkonjić Gradu 35, a najmanje u Srpcu sa sedam litara kiše po metru kvadratnom.

Promjenjive vremenske prilike odgovarale su i pojavi biljnih štetočina i bolesti.

Od štetočina su bili aktivni mineri, savijači, buve, vaši, a od bolesti najčešće se javljala bakterijska plamenjača, pepelnica, truleži i krastavost plodova, zbog čega je neophodna primjena adekvatnih mjera njege i zaštite svih poljoprivrednih kultura u vegetaciji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se