9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Novi zakon zadovoljio bi interese radnika, poslodavaca i rada

BANJALUKA – Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je Srni da bi novi zakon o radu zadovoljio interese radnika, poslodavaca i rada.

„Novi zakon o radu je interes cjelokupne zajednice, prvenstveno mladih ljudi, jer će omogućiti veću pokretljivost radne snage, što znači više šanse za zaposlenje. Sa većim brojem zaposlenih imaćemo i stabilniji penzijsko-invalidski sistem“, naglasio je Škrebić.

On je izjavio Srni da bi novi zakon bio u interesu i radnicima, jer će poslodavac biti u poziciji da veoma brzo i efikasno nagrađuje rad, ali i sankcioniše nerad.

„Odgovorno tvrdim da će novi zakon o radu zadovoljiti interese radnika, rada i poslodavaca. U nekim dijelovima biće i poboljšanja prava. Konkretno, želimo urediti i pojednostaviti disciplinski postupak, te učiniti prijem i otpuštanje radnika fleksibilnijim“, istakao je Škrebić.

On je pojasnio da bi Unija udruženja poslodavaca prilikom izrade Zakona o radu u dijelu koji bi se odnosio na pitanja prijema i otpuštanja radnika uvažio međunarodne standarde rada.

Škrebić je istakao da se, s obzirom na odgovornost koju nosi, poslodavcu mora omogućiti da pravovremeno bira saradnike uvažavajući subjektivnost odluke koju donosi.

„S obzirom na činjenicu da sve posljedice poslovanja jedne kompanije nosi poslodavac, kao i da je odluka prilikom zapošljavanja bazirana na subjektivnim stavovima samog poslodavca, logično bi bilo da se i prilikom otpuštanja uvažava subjektivna odluka poslodavaca“, naglašava Škrebić.

Podsjetivši da u uslovima tržišne ekonomije izumiru „doživotna“ i „sigurna“ radna mjesta, Škrebić je rekao da će uslovi za pojavljivanjem i stvaranjem uslova za konkurentnost na tržištu biti kvalitetan odnos prema radu, znanje i vještina.

On ističe da bi novim zakonom o radu bila bitno poboljšana konkurentnost ekonomije Srpske, a samim tim i atraktivnost ovog prostora za investiranjem.

Škrebić je rekao da Unija Udruženja poslodavaca Republike Srpske očekuje da Vlada Srpske posao u vezi sa izradom novog zakona o radu završi sa onima koji pokazuju interes da učestvuju u tome.

On smatra da je takav postupak neophodan zbog dugogodišnje isključivosti Saveza sindikata Republike Srpske u vezi sa izradom i donošenjem tog akta.

„Pitanje je da li cjelokupna zajednica treba da bude taoc destruktivnog djelovanja grupe ljudi koji štite privilegije u kojima itekako uživaju. Nezamislivo je da u uslovima globalnih i veoma dinamičnih promjena ne želite da se prilagođavate novonastalim okolnostima“, ocijenio je Škrebić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se