15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

„Isceljenje“ Nemanji donjelo značajnu nagradu (foto)

U prepunoj sali zvorničkog Doma omladine večeras je prikazan film „Isceljenje“ reditelja Ivana Jovića u kome glumi i naš mladi sugrađanin, dvanaestogodišnji Nemanja Jeremić.

Film je prikazan na četiri međunarodna festivala i na svim je dobio glavne nagrade. I na posljednjem festivalu, najvećem ruskom festivalu „Zlatni vitez“ koji je održan u Sevastopolju, gdje je prikazano oko 200 filmova, a 14 je bilo u takmičarskoj selekciji, „Isceljenje“ je uzelo „Zlatnog viteza“, a Nemanja je dopio Diplomu za najbolju epizodnu ulogu koju mu je danas, nakon projekcije filma, predao Ivan.

Izrazivši zadovoljstvo zbog uspjeha, Jović je istakao da se radi o respektabilnoj i značajnoj nagradi.

„Film je nastao prije dvije godine po scenariju moje supruge Monje Jović. Nadahnuti svim onim što se događalo i što se događa na ovim prostorima, kao jedno moguće rješenje odnosno način na koji da dođemo do oproštaja. Jedna od uloga je bila i dječija uloga, i mi smo raspisali javni konkurs za kasting u Republici Srpskoj i javilo se nekoliko stotina djece, od kojih smo odabrali uži, pa najuži krug. Pozvali smo Nemanju i on je zadovoljio kriterijume za tu zahtjevnu ulogu koja je jedna od nosećih u filmu. Snimali smo u selu Jablanica kod Boljevca, na lokaciji koja je 11 kilometara daleko od puta, u teškim uslovima. Znali smo da će film biti prihvaćen, i već prije nego što je krenula bioskopska distribucija, gdje god da se pojavimo,imamo pune sale, kao i danas u Zvorniku“, rekao je Ivan.

On je dodao da nije imao namjeru da pravi film sa porukom, ali da se ona nameće.

„Više sam imao želju da pravim film o praštanju, film koji treba da nam ispriča koliko je teško oprostiti, koliko je veliki podvig da oprostimo i da samo praštanjem mi možemo mirno da živimo jedni pored drugih. I u filmu vidimo da je to veoma teško i monahu koji je isposnik, samim tim je to veoma teško i ljudima koji su drugačijeg duhovnog ustvojstva. Kako god bilo teško moramo da tražimo sebi načine i puteve da oprostimo jedni drugima i ako bi nešto bila poruka, onda je to“, naglasio je Ivan.

Ivan je rekao da je film rađen sa vrlo skromnim budzetom i sa vrlo skromnom ekipom, ali da je postigao uspjeh, dodavši da budzet ne određuje kvalitet.

Nemanja je član „Pozorišta mladih Zvornik“, a pripreme za kasting sa njim je radio Đorđe Deurić, direktor Doma omladine Zvornik.

Nemanja koji je glumio je bolesnog dječaka koji boluje od leukemije, istakao je da nije bilo lako na snimanjima, da su morali rano da ustaju, kao i da nije očekivao uspjeh, niti nagradu, a pre svega nije očekivao da prođe na kastingu u tolikoj konkurenciji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se