5.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Inženjeri: MH17 oborili Ukrajinci

MOSKVA – Inženjeri iz kompanije koja proizvodi raketni sistem „Buk“ naveli su da je malezijski avion iznad Ukrajine oboren navođenom raketom.

Prema navodima Almaz-antija, američki sateliti su primjećeni iznad regiona Donbasa u vrijeme kada je boing oboren.

Stručnjaci su obavili istragu kojom se došlo do saznanja da je avion na letu MH17 pogodila raketa „buk-M1“ koju koristi ukrajinska vojska, kao i da je ta raketa mogla da bude ispaljena samo sa teritorije koju je u tom momentu kontrolisale ukrajinske snage.

„U toku prvog dijela naše istrage utvrdili smo koje oružje je korišćeno. To je bio sistem buk-M1, raketa 9M38-M1 i bojeva glava 9M314“, naveo je glavni inženjer Mihail Maljšev.

Iz kompanije je saopšteno da ruska vojska koristi samo rakete buk 9M37.

Takođe, analizom se došlo do pretpostavke da je raketa ispaljena s teritorije pod kontrolom ukrajinske vojske, kao i da nije lansirana iz grada Snežoje, kako je zvanični Kijev govorio.

„Da se to dogodilo, cio prednji dio i kabina bi bili raznijeti. Spremni smo da izvršimo testiranje rakete 9M38M1, da je ispalimo iz posebnog ugla na identičan model aviona“, zaključio je Maljšev.

Takođe, rečeno je da ne može da se objasni aktivnosti ukrajinske vazdušne kontrole u trenutku nesreće i da bi crne kutije trebalo da daju preciznije informacije.

Iz ukrajinskog Generalštaba je navedeno da Ukrajina posjeduje raketne sisteme Buk M-1, ali da ukrajinske snage nisu kontrolisale teritoriju sa koje je navodno ispaljena raketa.

Almaz-anti je naveo da ne isključuje mogućnost da je druga letjelica učestvovala u obaranju MH17, a potom je stigla i ograda od prethodnih informacija.

„Nije poznato u vlasništvu koje države je bila raketa koja je oborila MH17.“

U padu aviona kompanije Malezija erlajns stradalo je 298 osoba, a Ukrajina i Rusija su se međusobno optuživale i prebacivale odgovornost za taj incident.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se