4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Incko: Kominike usvojen konsenzusom i jednoglasno

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas je u Sarajevu predstavio kominike Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ u kojem je, između ostalog, pozdravljeno stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, istakavši tom prilikom da je kominike, za razliku od ranijih godina, sada usvojen konsenzusom i jednoglasno.

Incko je rekao da su politički direktori izrazili saučešće porodici poginulog policajca tokom terorističkog napada u Zvorniku i naglasio da su članovi PIK-a jedinstveni kada je riječ o bezbjednosnim pitanjima – da u demokratiji ove zemlje nema mjesta ekstremizmu.

On je naglasio i da „ekstremnoj manjini ne smije biti dozvoljeno da naruši političku klimu“.

Incko je pozvao vlasti u BiH da preduzmu korake u pravcu veće transparentnosti, kao i da budu stvoreni uslovi za održavanje izbora u Mostaru.

On je naveo i da su politički direktori razgovarali sa predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda koji ih je upoznao o stavu ove međunarodne finansijske institucije kada je riječ o ekonomskim reformama u BiH.

Incko je pozdravio i „pozitivnu atmosferu“ u Savjetu ministara BiH, ističući da su političkim direktorima predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević
predstavili prioritete za narednih tri, šest i devet mjeseci.

Incko je rekao da su određeni članovi Upravnog odbora PIK-a ukazali da ima previše izbornih ciklusa u BiH, te da se na njihovu pripremu troši previše vremena, navodeći da, zajedno sa partijskim izborima, u BiH ima ukupno tri izborna ciklusa.

On je rekao i da „pojedini političari iz Republike Srpske osporavaju vladavinu prava da bi sebi prikupili političke poene“, te naglasio da su politički direktori ponovili svoju neupitnu opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Incko je naglasio da su članovi Upravnog odbora PIK-a, nakon sastanka sa načelnikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, izrazili zadovoljstvo tokom priprema za obilježavanje stradanja u Srebrenici u julu 1995. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se