Ex-YuVIJESTI

Hrvatska u krizi, EU zabrinuta

BEČ – Hrvatska, najmlađa članica EU, pored Grčke je najveći povod za zabrinutost Unije, ocjenjuje bečki dnevnik „Kronen cajtung“.

List ukazuje da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj 20 odsto i da je sprovedeno masovno slanje u prijevremenu penziju bez smanjenja penzije da bi se zaustavio rast nezaposlenosti.

Zaduženost Hrvatske je oko 90 odsto BDP-a i u toj zemlji birokratija i pravosuđe često čine život preduzeća i investitora paklom, ističe bečki dnevnik.

Takođe, list navodi da Hrvatska ima prevelike poreze i troškove života, kao i privredu koja se nalazi već šest godina u recesiji, što u EU uspijeva samo Grčka.

Zabrinutost Evropske komisije je time više nego opravdana, ocjenjuje „Kronen cajtung“, dodavši da su Hrvatskoj neophodne reforme, ali koje se ne mogu očekivati od aktuelne vlade pošto se najkasnije u januaru održavaju parlamentarni izbori, prenosi „Sputnjik“.

Takođe, Hrvatska ima i najnižu stopu apsolvenata u Evropi, i istovremeno prevelike poreze i troškove života, kao i privredu koja se nalazi već šest godina u recesiji, što u EU polazi za rukom samo Grčkoj.

Predsjednik Hvatske Kolinda Grabar Kitarović je optimistična i ne vjeruje da će Hrvatska doživjeti grčki scenario. Ona smatra dobrim signalom što je privredni rast ponovo pozitivan. „Oporavljamo se, iako sporo“, kaže Kitarovićeva.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close