5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Hapšenje Orića u Švajcarskoj – još jedan poraz BiH

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je hapšenje Nasera Orića u Švajcarskoj još jedan poraz BiH zato što pravosudne institucije BiH nisu procesuirale ovog ratnog komandanta muslimanske vojske.

„Postoji niz dokaza koji dokazuju ulogu Nasera Orića i ratne zločine nad srpskim stanovništvom. Pravosudne institucije, pod političkim pritiskom bošnjačkih političkih krugova i stranaca, koji su u sinergiji sa bošnjačkom političkom elitom, žele da kroje istoriju na falsifikatu i nisu imale snage da procesuiraju Orića“, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju, da je Haški tribunal bio nepristrasan, Orić bi bio osuđen u Hagu i danas ne bi imali taj problem.

„Mi iz Republike Srpske imamo jasan stav – da se utvrdi istina o događajima u Srebrenici i oko Srebrenice. Želimo istinu, a danas imamo najmanje dvije istine“, napomenuo je Košarac.

Naser Orić uhapšen je u švajcarskom gradu Bern po potjernici Srbije.

Lejla Čović, jedan od njegovih advokata, rekla je da je Orić uhapšen po potjernici iz 2014. godine, koja je raspisana po nalogu Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, Orić je osumnjičen za ratni zločin počinjen u Srebrenici.

Orića, bivšeg komandanta 28. Divizije takozvane Armije BiH, Haški tribunal je 2008. godine oslobodio krivice za zločin počinjen u Srebrenici.

>>> Uhapšen Naser Orić!

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se