Crna hronikaVIJESTI

Hapšenja Haradinaja i Orića dvostruka igra Zapada

BEOGRAD – Hapšenja Nasera Orića i Ramuša Haradinaja po srpskim potjernicama predstavljaju „dvostruku igru“ Zapada kako bi Srbija prihvatila po nju neki od teških zahtjeva.

Kriminolog Zlatko Nikolić i profesor Fakulteta bezbjednosti Milan Mijakovski su izjavili da se iza „tog iznenadnog priznavanja srpskih potjernica krije želja dijela međunarodne zajednice, ne za pravdom, već za ispunjenjem ličnih interesa“.

Oni su u tom kontekstu pomenuli i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali i nedavnu izjavu premijera Aleksandra Vučića da je pred Srbijom težak period.

„Bojim se da su ta hapšenje daleko od realnosti jer oni (dio međunarodne zajednice) i ne žele njih (Orića i Haradinaja) radi nas ili pravde, već hoće da stvore neki privid o pravednosti“, rekao je Nikolić.

On očekuje i da će Orić i Haradinaj biti pušteni, s čim se saglasio i Mijakovski koji je ocijenio i da su u slučaju njihovih hapšenja „radi o sračunatoj igri“ dijela zapada usmjerenoj ka ostvarivanju sopstvenih interesa.

Mijalkovski je napomenuo i da su na potjernicma i druge osobe, poput Hašima Tačija, ali da se oni ne hapse iako su dostupni međunarodnim organima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da hapšenje Haradinaja, koji u srpskom Tužilaštvu ima debeo kriminalni i zločinački dosije, kao i nedavno hapšenje Nasera Orića, ima za cilj instrumentalizaciju pravde u svrhu podrške „nakaradne rezolucije o Srebrenici“.

On je podsjetio da je Hag svojevremeno amnestirao ova dva zločinca, a sad se oni navodno hapse da bi Srbi dobili iluziju da zapadne filijale pošteno postupaju i prema onima koji su činili zločine nad Srbima.

„Žele da pošalju poruku da su procesuirani, a mi vrlo dobro znamo da će i Orić i Haradinaj biti pušteni. Žele da zamajavaju Srbe i srpsko javno mnjenje da bi nam lakše „poturili“ rezoluciju o Srebrenici i sa druge strane svjetskoj javnosti stvorili predstavu da Srbi pričaju da je sve upereno protiv njih, a eto mi hapsimo i one koji su se ogriješili o njih“, kaže Anđelković.

On smatra da su ova dva slučaja dio prljave igre koju su Srbi već imali priliku da vide i dodaje da je Zapad u svojim scenarijima pragmatičan i spreman da učini sve da pogura rezoluciju o Srebrenici.

„Da bi pogurao rezoluciju o Srebrenici, Zapad bi bio spreman da žrtvuje i Orića i Haradinaja. To su ipak mali igrači na geopolitičkoj karti. Oni su totalno nebitni i topovsko meso“, smatra Anđelković.

On dodaje da je suština svega udar na Srbe preko rezolucije i stvaranje dimne zavjese koja to prikriva.

Anđelković ističe da je za Zapad važno iz geopolitičkih razloga da sruši vlast u Banjaluci i oslabi Republiku Srpsku i radi toga je spreman da sve žrtvuje.

„Šta za Zapad znače dva komandanta muslimana i Albanaca kada su svojevremeno i sami muslimanski ekstremisti koji su bili povezani sa Zapadom bili u stanju da žrtvuju na stotine muslimana i insceniraju čitavu stvar oko Srebrenice. Bili su spremni da ljude natjeraju u proboj da bi stradali, pa da bi prikazali da su likvidirani. Šta za njih znače dva komandanta“, upitao je Anđelković.

Tagovi
Back to top button
Close
Close