18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Han apelovao na provođenje reformi

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han apelovao je na sve političke i lidere institucija na svim nivoima u BiH da učine sve što je u njihovoj moći da bi hitno počelo provođenje programa reformi neophodnih za napredak zemlje ka EU.

Han žali zbog odgađanja za sutra planiranog okruglog stola u Sarajevu, zbog čega je morao da otkaže posjetu BiH.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je Han, kada je riječ o programu reformi u BiH pozvao sve vlasti u BiH da ispune svoje obaveze, uključujući i one prema EU, ali i što je najvažnije – obaveze prema svojim građanima.

„BiH je suočena sa ozbiljnim socio-ekonomskim izazovima koji zahtijevaju brze i hrabre odluke i poteze, te stavljanje stabilnosti, napretka i interesa zemlje i građana ispred stranačkih“, ističe Han.

On je pozdravio usvajanje programa reformi juče u Vladi Federacije BiH i danas u Savjetu ministara BiH, i njihovu posvećenost potpisivanju tog programa, te pozvao Vladu Republike Srpske da kao hitan prioritet preduzme slične korake.

„Program reformi je rezultat širokih konsultacija između svih nivoa vlasti u zemlji. EU je spremna da značajnim sredstvima podrži program reformi. No, ta sredstva mogu biti izdvojena samo u slučaju da je program reformi usvojen i proveden kako treba“, istakao je Han.

On je izrazio nadu da će sporazum o svim preostalim pitanjima biti postignut bez odgađanja, kako bi bila održana i nadograđena pozitivna dinamika stvorena proteklih mjeseci.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se