20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Evropski parlament najverovatnije odustaje od rezolucije o Srebrenici

Evropski parlament će, najvjerovatnije, povući odluku da se u dnevni red plenarnog zasjedanja u julu uvrsti prijedlog rezolucije o Srebrenici jer je preovladao stav da bi takva rezolucija „bila previše problematična zbog hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu“, piše beogradski dnevnik „Danas“.

Izvori iz Evropskog parlamenta rekli su listu da „niko ne želi da se ponovi slučaj od prošle jeseni kada je donijeta rezolucija o Vojislavu Šešelju, što je izazvalo probleme“.

„Procijenjeno je, dakle, da rezolucija o Srebrenici sada ne bi bila ugodna ni za jednu stranu, iako je, svakako, takav dokument potreban“, ističu sagovornici lista.

Oni su najavili da će 20 godina od događaja u Srebrenici biti obilježeno tokom plenarnog zasjedanja u Strazburu od 6. do 9. jula, a planirano je da predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc održi govor, kao i da poslanici doniraju novac za Udruženje „Majke Srebrenice“.

Prema saznanjima lista, dio sadržaja organizuje se na inicijativu poslanika Tanje Fajon, a ona će prisustvovati i komemoraciji u Srebrenici.

Inicijator prijedloga rezolucije bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčić, a usvojila ga je Alijansa evropskih liberala i demokrata, treća po snazi grupa u Evropskom parlamentu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se