9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Britanska rezolucija je političko nasilje nad Srbima

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je najavljena britanska rezolucija o Srebrenici uperena protiv Srba, da nije korak ka pomirenju, već sredstvo da se dodatno destabilizuju odnosi u BiH.

Predsjednik Srpske smatra da će inicijativa Londona biti jednostrana, uperena protiv Srba i da, samim tim, predstavlja obično političko nasilje.

Dodik je za „Večernje novosti“ rekao da je takvo ponašanje prema BiH svojstveno Britancima, te napomenuo da Bošnjaci imaju svog lobistu, ženu iz Tuzle, u Donjem domu britanskog parlamenta i da ona vrši stalan pritisak.

„Prije dva mjeseca pitao sam britanskog ambasadora u Sarajevu kakav se to tekst sprema, a on se samo pravio nevješt i naivan. I to govori da nas tretira kao manje vrijedan i potpuno nepotreban narod u BiH“, dodao je Dodik.

Umjesto jednostrane rezolucije, Dodik se zalaže za formiranje međunarodne nezavisne komisije eksperata, koja bi konačno utvrdila šta se tačno dogodilo u Srebrenici.

On napominje da i međunarodni predstavnici politiku stalno zasnivaju na navodno 8.000 ubijenih, navodeći da je u Srebrenici sahranjeno između 3.000 i 4.000 ljudi sa svih strana BiH.

„Neki koji i sada žive u Švedskoj imaju uklesano ime u spomen-ploči sa imenima žrtava. Ako je neko htio da obilježi stratište zarad budućih generacija i pomirenja, trebalo je da popiše imena svih žrtava bez obzira na njihovu nacionalnost“, rekao je Dodik.

Britanska Ambasada u Beogradu potvrdila je juče da ta država predvodi proces izrade nacrta rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, kojom će, kako su naveli, biti obilježeno 20 godina od događaja u Srebrenici.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se