18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Delegacija šiitskih Huta nije otišla u Ženevu

Službenici aerodroma u jemenskom glavnom gradu Sani izjavili su da se predstavnici pobunjenih šiitskih Huta i njihovi saveznici nisu ukrcali u avion za Švajcarsku radi razgovora sa specijalnim predstavnikom UN za Jemen Ismailom Ould Čeik Ahmedom u Ženevi.

Predstavnik Huta, koji nije želio da bude imenovan jer nije ovlašten za razgovor sa medijima, kazao je da su oni protiv ideje da dvije odvojene delegacije prisustvuju razgovorima – jedna koja predstavlja vlasti, a druga „pučiste“.

Prema njegovim riječima, time se stvara okruženje usmjereno na vršenje pritisaka na Hute da se povuku iz Sane, a ne za nastavak višestranih razgovora.

Huti su prethodno pozdravili održavanje sastanaka, koji su trebalo da počnu sutra, ali su sinoć odgođeni za 15. juni.

Nešto ranije, UN su najavile da će specijalni predstavnik za Jemen Ismail Ould Čeik Ahmed u Ženevi održati odvojene razgovore sa dvije zaraćene strane i uz nadu da će ih na kraju dovesti za pregovarački sto.

Grupa arapskih zemalja već više od 11 sedmica bombarduje Hute, koji su sada dominantna grupa u Jemenu, kako bi ponovo uspostavile vladavinu predsjednika koji je u egzilu.

Usljed krize u Jemenu, neki vid humanitarne pomoći potreban je za 80 odsto stanovništva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se