23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bosanski jezik je sarajevska varijanta hrvatskog jezika

BANJALUKA – Profesor na banjalučkom Filološkom fakultetu Mirjana Vlaisavljević ocijenila je da je pitanje „bošnjačkog i bosanskog jezika“ politikantsko i dodala da je „bosanski jezik“ sarajevska varijanta hrvatskog jezika.

„Ne bih komentarisala to što se oni bore za svoj jezik, za unitarnu Bosnu i `bosanki` jezik – jer to nije nikakav bosanski jezik, već je, de fakto, sarajevska varijanta hrvatskog jezika“, rekla je Vlaisavljevićeva Srni.

Prema njenim riječima, jezik Bošnjaka je preko noći potpuno kroatizovan, a iza svega toga stoje sile novog svjetskog poretka, prohrvatske sile u BiH, koje od BiH žele da naprave drugu hrvatsku državu.

Ona ističe da su Bošnjaci i ovog puta iskorišteni kao ekspoziture bilo prohrvatske, bilo evrounijatske kulture, koja na ovim prostorima „gazi Srbe na način kako to radi u posljednjih sto godina, a tu je riječ i o hrvatizovanju srpskog jezika i srpske književnosti“.

Vlaisavljevićeva smatra da je za Srbe u Republici Srpskoj veoma bitno da promijene Ustav i da svoj jezik nazovu srpskim, dok je sekundarno pitanje kako će Bošnjaci da rješavaju pitanje svog jezika.

„Pitanje jezika je državotvorno pitanje prvog reda. Mi smo se prema tom pitanju odnosili krajnje aljkavo, odnosno političari, koji je trebalo u Ustavu Republike Srpske da se izbore za pravo na srpski jezik, to su ispustili i tako je sada u Ustavu taj jezik dat opisno“, rekla je Vlaisavljevićeva.

Roditelji osnovaca od šestog do osmog razreda područne Osnovne škole „Milan Rakić“ u naselju Kotorsko kod Doboja odbili su da preuzmu svjedočanstva o završenom razredu, nezadovoljni što je u rubrici „maternji jezik“ upisan bošnjački jezik, a ne „bosanski“, kako oni traže.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se