9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

BiH ostaje bez novca od MMF-a

SARAJEVO – Federalni ministar finansija Jelka Milićević izjavila je da BiH više ne može računati na novac Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, zbog čega će vlasti morati da traže alternative i da smanjuju troškove i određene kapitalne transfere.

„Znali smo već u prvoj misiji da MMF ima mnogo uslova i da ih nećemo moći lako da ispunimo, tako da nismo sjedili skrštenih ruku. Ali, sada je jasno da ćemo velike probleme morati da riješimo bez MMF-a“, rekla je Milićevićeva za „Dnevni avaz“.

Prema njenim riječima, rebalans federalnog budžeta ići će u pravcu smanjenja troškova, odnosno transfera i kapitalnih transfera, a vlast mora energičnije krenuti u reforme i rezove, prije svega u reformu javne uprave, kao i zakona o radu.

„Moraćemo drugačije postaviti fiskalnu stabilnost i reformu javne uprave ako mislimo sebi dobro. Sami sebi ćemo morati da odredimo te termine, ako mislimo da preživimo“, upozorila je Milićevićeva.

Ona je potvrdila da će, najvjerovatnije, biti odgođena isplata podsticaja u privredi, kao i stvaranje povoljnijih preduslova za stabilnije punjenje budžeta.

„U ovom trenutku mi nismo ozbiljni partneri MMF-a u smislu reformi za koje oni vide da su nam neophodne“, kaže Milićevićeva.

Deficit u Federaciji BiH iznosi 646 miliona KM.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se