10.4 C
Zvornik
02. октобра 2022.

BiH – Francuska: U toku akcija CD, uhapšeno sedam lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu rano jutros su započeli realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva „CD“, koja se provodi u saradnji sa policijskim organima Francuske.

Akcija se provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je slobode lišeno sedam lica i vrše se pretresi objekata na više lokacija, dok se akcija istovremeno provodi i na području Francuske, javljaju sarajevski mediji.

Navedene aktivnosti realizuju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

U okviru ove akcije slobode su lišene osobe inicijala E.S., D.H., T.H., L.H., N.D., B.T. i E.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba na način da su sa njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastraživanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca.

Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim malretiranju od strane počinioca krivičnih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2 miliona evra, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.

Navedene osobe sumnjiče se i za krivična djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba, zloupotrebe opojnih droga i dr.

U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni se predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Francuske, te istražitelji SIPA-e i Ođela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvije države.

Za potrebe rada istražnog tima, u Parizu više mjeseci boravi istražitelj SIPA-e, policijski oficir za vezu, radi blagovremne razmjene operativnih podataka i informacija.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Akcija je ne dogovoreni znak, počela jutros u 6.00 sati u BiH i Francuskoj.

Na ovom predmetu radio je zajednički istražnim tim iz BiH i Francuske, sastavljen od oko 20 osoba, iz policijskih i tužilačkih institucija BiH i Francuske, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dviju država, radi otkrivanja vrlo složenih i društveno opasnih oblika kriminala, koji ugrožavaju sigurnost građana na području BiH i Evropske unije.

Aktivnosti je podržala Evropska asocijacija tužitlaca EUROJUST, javlja RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se