4.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Beba iz jajnika zamrznutog u djetinjstvu

BRISEL – Jedna žena u Belgiji prva je u svijetu koja je rodila bebu putem transplantiranog tkiva jajnika koje je zamrznuto kada je bila dijete, rekli su ljekari.

Ovoj 27-godišnjakinji uklonjen je jedan jajnik kada je imala 13 godina, prije početka invazivnog tretmana za liječenje takozvane srpaste anemije.

NJen drugi jajnik prestao je da funkcioniše nakon liječenja, što je značilo nemogućnost začeća bez transplantacije.

Stručnjaci se nadaju da bi ta procedura mogla da pomogne drugim mladim pacijentkinjama.

Žena je rodila zdravog dječaka u novembru 2014. godine, a detalji o tom slučaju objavljeni su danas u listu „Hjuman reprodakšn“.

Ženi je dijagnostikovana srpasta anemija kada je imala pet godina.

Ona je emigrirala iz Republike Kongo u Belgiju, gdje su ljekari smatrali da je njena bolest toliko teška da joj je potrebna transplantacija koštane srži uz pomoć odgovarajućeg tkiva njenog brata.

Prije pristupanja transplantaciji koštane srži morali su da je podvrgnu hemoterapiji kako bi onesposobili njen imuni sistem i spriječili ga da odbaci strano tkivo.

Hemoterapija može da uništi funkciju jajnika, pa su joj uklonili desni jajnik i zamrznuli dijelove tkiva. Preostali jajnik prestao je da funkcioniše kada je imala 15 godina.

Ona je 10 godina kasnije odlučila da želi dijete, pa su ljekari „nakalemili“ četiri fragmenta jajnika na njen preostali jajnik i 11 fragmenata na druge lokacije u tijelu.

Pacijentkinja je prirodno zatrudnila u 27. godini, nakon što je spontano dobila mjesečni ciklus.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se