23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zvornik godinu dana nakon poplava

ZVORNIK – Opština Zvornik je u prošlogodišnjim majskim poplavama pretrpjela štete koje su procijenjene na 20 miliona KM. Odmah nakon poplava, za interventne radove iz opštinskog budžeta izdvojeno je 700.000 KM, a i ove godine nastavlja se sa izdvajanjem sredstava za saniranje šteta.

– U prošloj godini popravljena su dva mosta u Kušlatu i u Jasenici, a koja su uništile majske poplave. Takođe, regulisali smo dijelom korita rijeke Sapne, Hoče i Jaseničke rijeke koje su pričinile veliku štetu na područjima kroz koja protiču. Sama lokalna uprava oslobodila je preduzeća koja su imala štetu od poplava plaćanja godišnje komunalne takse, a domaćinstva koji su imala štete na kućama plaćanja poreza na nepokretnosti. Oko 260 domaćinstava dobilo je vaučere od Vlade Republike Srpske u ukupnom iznosu od oko 900.000 KM za sanaciju šteta na stambenim objektima. Iz opštinskog budžeta izdvajaju se sredstva za plaćanje smještaja za 8 porodica čije su kuće potpuno uništene u poplavama i klizištima sve do konačne obnove njihovih kuća – rekao je zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović.

Preko federelnog Ministarstva za raseljenih osoba i izbjeglica odobrena je gradnja 10 kuća koje su potpuno uništene, uz obavezu opštine Zvornik da obezbijedi placeve.

Sredinom juna na područje zvorničke opštine trebalo bi da stignu i Oružane snage BiH koje će u narednih tridesetak dana biti angažovane na saniranju posljedica prošlogodišnjih poplava i klizišta.

Značajniju pomoć opštini Zvornik do sada su uputili donatori „Vorld vižn“, UNDP i CRS kojima je Ivanović izrazio veliku zahvalnost.

– Štete su ogromne za naš budžet koji je na godišnjem nivou 16 – 17 miliona KM i za njihovo saniranje trebaće nam pomoć i institucija i organizacija i pojedinaca. Treba reći i da je Opština Zornik odmah nakon poplava zbrinula stanovništvo, obezbijedila hranu i smještaj i nakon toga krenula u saniranje šteta, prije svega na putnoj infrastrukturi kako bi učenici mogli da idu u školu, oboljeli da se prevezu do zdravstvenih ustanova, zaposleni da idu na posao, odnosno da se život normalizuje. Kada se uzme u obzir ono što je iz opštinskog budžeta izdvojeno, kao i ono što je izdvojila Vlada Republike Srpske, organizacije i pojedinci, ne možemo a da ne budemo zadovoljni. Svakako da bi smo voljeli da smo mogli odmah sanirati cjelokupne štete, ali svjesni onoga sa čim smo raspolagali u datom momentu, možemo biti zadovoljni preduzetim u protekloj godini – rekao je Ivanović.

U prošlogodišnjim poplavama i klizištima štete su pričinjene na 360 stambenih objekata. Zvornički poljoprivrednici, njih 1.050, pretrpjeli su štetu na usjevima, zasadima voća i zemljištu od oko 1,5 milion KM. Šteta pričinjena kod 35 preduzeća procijenjena je na oko 1,5 KM.

U najavi je značajnije pomoć od Ambasade Italije u BiH gdje je, okvirno, opštini Zvornik odobreno 800.000 KM i ova sredstva biće plasirana poljoprivrednicima sa najvećim štetama, za tri preduzeća i za izgradnju mosta za naselje Ulice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se