15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Zagađeni zrak u gradovima izaziva moždane udare

Zagađeni zrak u gradovima povećava rizik od moždanog udara – upozoravaju američki naučnici.

Poznato je da zagađenje zraka, čak i kada se radi o niskim nivoima, može povećati rizik od pogoršanja zdravlja, a najnovije istraživanje pokazuje da život u gradovima ima negativan uticaj na ljudski mozak.

Naučnici su proučavali moždane strukture 900 ljudi koji su učestvovali u istraživanju, a rangirali su ih po tome koliko daleko žive od većih saobraćajnica i koliko su bili izloženi raznim česticama u vazduhu.

Svi su bili stariji od 60 godina, nisu imali znakove demencije niti moždanog udara, a mjeren je niz faktora vezanih uz zdravlje mozga.

Rezultati su pokazali da je povećanje od samo dva mikrograma zagađenih čestica u vazduhu, koje je često u urbanim područjima NJujorka, povezano sa smanjenim volumenom mozga i „tihim“ moždanim udarima, odnosno odumiranjima manjih dijelova mozga zbog začepljenja kapilara.

Rezultati pokazuju da je zagađenje povezano sa opasnim posljedicama po starenje mozga, čak i kod osoba koje ne pate od demencije ili moždanog udara.

Osobe koje žive u urbanim područjima imale su volumen mozga uporediv sa volumenom godinu dana starije osobe iz čišćih područja, kao i 46 odsto veći rizik od „tihih“ moždanih udara – navode naučni portali.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se