7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

TRI LJUBAVI MITRA STEVANOVIĆA: Karatista, lovac, ribolovac – sportista za primjer!

Mitar Stevanović iz Tršića, sa 29 godina, iza sebe ima uspješnu sportsku karijeru ispunjenu brojnim medaljama, lovačkim i ribolovačkim trofejima.

Ovaj profesor sporta i fizičke kulture svojim primjernim ponašanjem pravi je uzor mladim generacijama.

-Za karate sam vezan od svoje 11 godine. To je sport koji mi je puno dao. Upoznao sam mnoge ljude, stekao brojna prijateljstva i ostvario nezaboravna putovanja – priča Stevanović, odnedavno regionalni karate sudija.

Nastupao je za više karate klubova sa ovih prostora – „Srpski soko“ iz Zvornika, „Šoto kan“ Loznica, „Ipon“ iz Prnjavora, nekoliko godina je nosio „bijeli kimono“ karate kluba NIS u Novom Sadu.

U svakoj sredini Stevanović je na najbolji način demonstrirao svoje znanje, vještinu i tehniku ovog borilačkog sporta.

Na njegovim grudima zasijala su mnoga odličja. Najveći uspjeh mu je treće mjesto na svjetskom prvenstvu sa karate reprezentacijom Republike Srpske 2011. godine u Liberecu u Češkoj.

Bronzanu medalju osvojio je i godinu dana ranije, na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Bio je prvak Republike Srpske u svojoj konkurenciji.

Svojevremeno, kao junior, na Evropskom kupu u Italiji, okitio se zlatnom medaljom.

Uz karate, skoro podjednakim žarom, kako kaže naš sagovornik, vodila ga je i ljubav prema lovu i ribolovu. Od malih nogu, u svom rodnom selu, družio se sa lovcima i odlazio na obalu rijeke Drine.

„Lov sam zavolio zbog druženja i prirode“, priča Stevanović, od 2004. godine član Lovačkog udruženja „Soko“ iz Kozluka.

Sa 18 godina položio je lovački ispit i, kako kaže, iza sebe ima vrijedne lovačke trofeje.

-Od krupne divljači na prvom mjestu su odstrijeljeni vuk 2007. godine u lovištu LU „Komić“ iz Milića, kao i divlji vepar od 150 kilograma, koji je „pao“ u minuloj lovnoj sezoni na prostoru sekcije Kiseljak – kazuje Stevanović.

Kada govori o ribolovu, kao jednoj od tri svoje ljubavi, ovaj skromni mladić kaže da je za rijeku Drinu vezan od sedme godine.

„Uživam na obali Drine, pored njenih brzaka, posebno ovdje u našem Tršiću „, ističe Stevanović, član SRD „Bistro“ iz Zvornika, u čijem je Upravnom odboru od prošle godine.

Sa štapom za ribolov aktivno varaličari posljednjih 15 godina.

Na potezu od Branjava do Poloma, te na Zvorničkom jezeru, najviše voli da peca ribe iz porodice grabljivica, kao što su som, bucov, štuka, a u njegovom „meredovu“ često završe i mladice, smuđevi, klenovi…

Stevanović je baš „srećne ruke“ kad je ribolov u pitanju. Ovih dana, na njegovu varalicu, „zakačio“ se nesvakidašnji kapitalac!

„Na omiljeno mjesto, na obali Drine, kod šljunkare u Tršiću, stigao sam oko podneva. Već poslije petog, šestog zabačaja, tako je poteglo štap iz ruke da me je skoro pomjerilo iz mjesta“ – priča Stevanović.

Znao je da je u pitanju krupan primjerak. Neizvjesna, naporna i teška borba trajala je petnaestak minuta.

Mirnoćom i na samo njemu svojstven način, do obale je izvukao i kako kaže „prizemljio“ soma koji je bio težak 36 kilograma i dugačak 184 centimetra.

„Koristio sam svoj uobičajeni ribolovački pribor za varaličarenje“ – govori Stevanović, navodeći da mu je ovo peti ulovljeni som u ovoj godini, ali za sada najveći.

Samo prije nedjelju dana, kaže, na istoj lokaciji, upecao je soma teškog 12 kilograma.

„Neopisiv je osjećaj i prizor kada se nađem u ovakvoj situaciji. Adrenalin dostigne vrhunac“, ne skriva, još uvijek, uzbuđenje ovaj mladi čovjek, koji je, kao rijetko ko na ovim prostorima, na tako uspješan način, spojio tri sportske ljubavi…

Mišo LAZAREVIĆ

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se