23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Trećina populacije živi na granici siromaštva

BANJALUKA – Trećina građana iz marginalizovanih grupa u BiH živi na granici siromaštva ili u ekstremnoj zoni siromaštva, ocijenjeno je danas u Banjaluci na javnoj debati „Uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednake mogućnosti“.

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je Srni da se 33 odsto građana koji pripadaju kategoriji slijepih i slabovidih lica suočava sa siromaštvom.

„Važno nam je da marginalizovane grupe dobiju povoljniji socijalni položaj. Sada, kada se provode socijalno-ekonomske reforme, prilika je da se aktivnije odnosimo prema onima koji donose propise i da predlažemo i kreiramo neka rješenja koja će doprinijeti opštem boljitku“, naveo je Suzić.

On je dodao da se određene marginalizovane grupe u Republici Srpskoj suočavaju sa niskim i neredovnim socijalnim davanjima, te da se to mora promijeniti zbog kvalitetnije zaštite.

Suzić je naveo da je potrebno i uspostavljanje povoljnijeg odnosa društva prema ovoj populaciji.

„Veliki je problem i zapošljavanje, ali smo svjesni da je to generalno problem društva. Ipak, lica sa invaliditetom treba da imaju jednake mogućnosti za zapošljavanje, ako ne i veće s obzirom da su im potrebe izraženije“, istakao je Suzić.

Debati „Uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednake mogućnosti“ prisustvovalo je oko 30 predstavnika organizacija marginalizovanih grupa iz Republike Srpske.

Debatu je organizovala Koalicija marginalizovanih grupa „Koma“ uz podršku Fondacije za socijalno uključivanje i Inicijative za bolju i humaniju inkluziju u BiH, dok je Savez slijepih Republike Srpske bio tehnički organizator.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se