23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Traže šest miliona KM da izađu iz turske zajednice

DOBOJ – Dva mjeseca nakon što je usvojena Odluka o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta odbornici SDS-a zatražili su od Vlade RS da u zamjenu za njeno stavljanje van snage dodijeli gradu Doboju šest miliona KM nepovratnih sredstava ili da mu odobri kreditno zaduženje u istom iznosu.

„Pošto ne vidimo ništa sporno u pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, odlučili smo da se obratimo Vladi RS kako bismo nadomjestili šest miliona KM, koliko bi Doboj dobio kao donaciju od Zajednice opština turskog svijeta i tim sredstvima realizovao pet infrastrukturnih projekata“, kaže Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, koji nije prisustvovao današnjoj sjednici Skupštine grada.

Kako je poručio, vrlo nezgodno bi bilo da se povuku i da nema realizacije ovih projekata.

„Ako ne dobijemo ta sredstva kroz projekte Zajednice opština turskog svijeta, mi ćemo izaći sami iz članstva. Da ćemo dobiti sredstva, garantuje nam dogovor u Turskoj, garantuje ambasador s kojim sam razgovarao“, izjavio je Petrović.

Odbornici opozicionog SNSD-a, koji su tražili stavljanje Odluke o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta van snage, a ne njenu izmjenu i dopunu, smatraju da Petrović ucjenjuje Vladu RS i građane Doboja.

„Građani su rekli ‘ne’ pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, i ne može gradonačelnik ucjenjivati nikog, ponajmanje Vladu RS i građane“, kazala je Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a, te dodala da su tražili i da Petrović do 1. jula obavijesti lokalni parlament da li je ispunio sve preuzete obaveze prema Zajednici opština turskog svijeta, uključujući i godišnju članarinu u iznosu od 7.000 KM.

Osim realizacije pet projekata, izgradnje mosta u Suvom Polju, izgradnje kolektora u Ulici cara Dušana, sanacije Nemanjine i Ulice kralja Aleksandra i izgradnje kružnog toka na magistralnom putu M-17, te pomoći privrednicima nakon poplava i izmještanje vrelovoda sa starog željezničkog mosta na Usori, tvrdi dobojski gradonačelnik, on nema nikakvih drugih obaveza prema Zajednici opština turskog svijeta.

U Gradskoj boračkoj organizaciji Doboj smatraju da je to što Petrović traži sredstva od Vlade RS u zamjenu za stavljanje sporne odluke van snage kupovina vremena, jer se ne može tako lako istupiti iz neke organizacije kojoj se dobrovoljno pristupilo, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se