8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

SVJETSKI MEDIJI: Islamska država regrutuje ratnike u BiH

NJUJORK, BEČ – Islamska država regrutuje ratnike u BiH, a nakon terorističkog napada u Zvorniku ponovo se otvorilo pitanje koliko je ta zemlja otvorena za islamski terorizam, pišu u četvrtak svjetski mediji, nakon što je policija RS uhapsila nekoliko ljudi zbog povezanosti s terorizmom.

BBC ističe da je do hapšenja regrutera za Islamsku državu došlo nakon što je naoružana osoba uz povik „Alahu ekber“ pucala na Policijsku stanicu u Zvorniku, ubivši policajca, te da je bezbjednost podignuta na viši nivo.

„Policija je objavila da neke od kuća i stanova pripadaju pojedincima koji se i dalje bore u Iraku i Siriji na strani Islamske države“, navodi BBC.

Bečki „Standard“ u reportaži piše da se na ulicama Zvornika i drugih gradova vidi pojačana prisutnost policijskih snaga s dugim cijevima, upozoravajući da u etnički podijeljenoj zemlji poput BiH ovakvi napadi mogu biti posebno opasni zbog moguće instrumentalizacije u političke svrhe.

„U BiH, u kojoj žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, napad pripadnika bošnjačke nacionalnosti može izazvati etničke napetosti nakon iskustava iz proteklog rata“, piše „Standard“. I ugledni „New York Times“ je posvetio dio prostora akciji hapšenja, takođe napisavši da pojedini pretreseni domovi pripadaju islamskim ratnicima, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se