18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Sutra obilježavanje godišnjice zločina nad vojnicima

BIJELJINA – Stradanje pripadnika JNA u Tuzli, koje se desilo prije 23 godine, biće obilježeno sutra na Brčanskoj malti u tom gradu, te u Bijeljini na gradskom groblju u Pučilama.

Predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, bijeljinske Boračke organizacije, preživjelim učesnici „Tuzlanske kolone“ i predstavnici grada Bijeljina, dogovorili su za 8.00 časova okupljanje učesnika ispred Gradske uprave u Bijeljini, a u 8.30 planiran je polazak kolone autobusima za Tuzlu.

U 10.00 časova predviđena je mirna šetnja Brčanskom maltom u Tuzli, mjestom gdje je i počinjen zločin 15. maja 1992. godine. Na mjestu stradanja biće održan kratak vjerski pomen, a nakon toga biće položene ruže i prislužene svijeće, nakon čega se planira organizovan povratak za Bijeljinu na gradsko groblje Pučile, gdje je sahranjen dio stradalih u ovom zločinu.

U Bijeljini će u 12.00 časova biti služen parastos, položeni vijenci, a potom je planirano obraćanje zvaničnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona odobrilo je obilježavanje ovog događaja kada je prije 23 godine ubijeno 59 vojnika JNA, a ranjeno 44.

Zahtjev za obilježavanje 23 godine od zločina u „Tuzlanskoj koloni“ pravovremeno je upućen i Ministarstvu saobraćaja Tuzlanskog kantona, Hitnoj pomoći i Vatrogasnoj jedinici. Dobijeno je rješenje o totalnoj obustavi saobraćaja na pravcu Banj brdo – Tuzla – Brčanska raskrsnica.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 je ranjeno.

Za taj zločin u Beogradu je na 12 godina osuđen Ilija Jurišić. Postupak se sada nalazi pred Apelacionim sudom.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se