18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Stranci su sve uradili da sagrade virtuelnu BiH

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da nema političe volje u BiH da ta zemlja živi, nego postoji samo politički pritisak stranaca da preživi, kao dokaz da su oni nekada bili u pravu.

„Niko se ovdje ni u čemu ne slaže. Imate na djelu neuspjeh Federacije BiH, na nivou zajedničkih organa imate vlast koja tek što je konstituisana i odmah je upala u krizu. Jedino što funkcioniše je Republika Srpska. I to niko ne može da ospori“, rekao je Dodik.

On je istakao da nije ni pokušano da BiH, koja je nastala raspadom Jugoslavije i definisana Dejtonskim sporazumom, bude izgrađena, a stranci su sve učinili da je razgrade i sagrade virtuelnu BiH.

„Kad ja kažem da je BiH u problemu, usmjere se na mene i Srpsku kao dežurne krivce, a sami priznaju da je BiH neodrživa po principu po kome je sada živjela, da njom upravljaju stranci trećerazrednog kvaliteta, koji ovdje treniraju i vježbaju upravljanja, da bi se preselili na druga krizna područja i nastavili da upražnjavaju svoju nesposobnost“, rekao je Dodik za beogradski nedjeljnik NIN.

Predsjednik Srpske je istakao da su postoje „neki ostaci dejtonske BiH, neke priče o reformama i obećanja o EU, koja ni sama ne zna šta će sa sobom“, te naveo da se Evropa nudi u dalekoj budućnosti, a ne zna se kako će ona izgledati ni ovog trenutka u konfliktu oko Ukrajine između Zapada i Rusije.

„Sve veći broj evropskih zemalja pokušava da pobjegne iz tog sukoba, a nama kažu – ‘to nije važno’, ‘ima da slušate’, ‘mi imamo koncepciju zacrtanu prije dvadeset godina’. To što se svijet promijenio za tih 20 godina, to nikom ništa“, naveo je predsjednik Srpske.

Govoreći o opasnosti od terorizma, Dodik je istakao da niko iole ozbiljan ne može da licitira sa mjestom eventualnog terorističkog napada, ali da nema sumnje da su u BiH stvoreni svi uslovi za tako nešto.

„Nažalost, terorizam u BiH po svemu sudeći ima političke pokrovitelje.

Kako drugačije da objasnite ponašanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji nudi advokatsku pomoć licima koja su bila predmet policijske akcije u Republici Srpskoj, a dovode se u vezu sa terorizmom“, naveo je on.

Dodik je napomenuo da islamski radikalizam nije nepoznata stvar u BiH još od posljednjeg rata, te podsjetio da je u BiH je već bilo nekoliko terorističkih napada, a mete su bili tržni centri, policijske stanice, čak i Ambasada SAD u Sarajevu, dok je mnogo ljudi iz BiH otišlo na ratišta u islamske države.

„Policija Srpske ozbiljno radi na ovom problemu i biće uvijek dio antiterorističke koalicije u reigonu i šire. Za borbu protiv terorizma neophodna je snažna politička podrška. Policija Republike Srpske je ima“, poručio je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se