15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Srebrenica: Norvežani uklonili mine u Radonjićima

SREBRENICA – Agencija „Norveška narodna pomoć“ završila je deminiranje 61.000 metara kvadratnih prostora u srebreničkom selu Radonjići, a sredstva za izvođenje tih radova obezbijedila je Vlada Norveške, izjavio je Srni saradnik za poslove Civilne zaštite u opštini Srebrenica Hasudin Mustafić.

On je rekao da će ova agencija početi realizaciju novog zadatka deminiranja u ovoj opštini, ali da još nije utvrđeno koji će to lokalitet i površina biti.

U prošloj godini „Norveška narodna pomoć“ u srebreničkoj opštini je deminirala površinu 178.000 metara kvadratnih.

„Prošle godine deminirano je ukupno 216.013 metara kvadratnih površine na više lokacija. Pod minama su još 84 registrovana i obilježena lokaliteta na području opštine“, precizirao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, deminiranje se obavlja još u rejonima Osmača i Sućeske.

„Udruženje za eliminaciju mina iz Sarajeva uklanja mine sa površine od 27.000 metara kvadratnih kod sela Osmače, zahvaljujući sredstvima Ambasade SAD u BiH“, kaže Mustafić.

Oružane snage BiH deminiraju lokalitete Osoje kod Sućeske, a planirano je da ove godine od mina očiste četiri lokaliteta ukupne površine od 100.000 metara kvadratnih.

Mustafić ističe da se očekuje da će biti potpisani ugovori o deminiranju sa još nekim zainteresovanim organizacijama koje su izrazile spremnost da podrže projekte.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se