18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Služen parastos za pogunle borce sarajevske regije

ZVORNIK – Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na Centralni spomenik, u Zvorniku je danas odata počast poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, pripadnicima policije i civilnim žrtvama rata sa područja bivših srpskih sarajevskih opština Ilijaša, Ilidže, Hadžića, Rajilovca, Koševa i Vogošće.

Predsjednik opštinskog Udruženja ranih vojnih invalida Dragislav Mijanović rekao je da u toku odbrambeno-otadžbinskog rata Ilijaška brigada, koja je brojala 6.350 boraca, imala 550 poginulih boraca i 1.300 ranjenih, od kojih su 800 trajni ratni invalidi.

„Okupili smo se ovdje na Centralni spomenik da odamo počast svim onim koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske za našu slobodu u slobodu naših potomaka“, rekao je Mijanović.

On je naglasio da su na današnji dan prije 23 godine formirane Ilijaška, Vogošćanska, Igmanska, Koševska i Rajlovačka brigada u sastavu Vojske Republike Srpske radi odbrane srpskog naroda u zoni svojih odgovornosti.

Mijanović je rekao da je Ilijaška brigada, koja je držala sjeveroistočni dio sarajevske regije u dužini od 140 kilometara, odlikova ordenom Nemanjića za doprinos u stvaranju Republike Srpske i odbrani srpskog naroda.

„Nažalost za zločine nad srpskim narodom, koje su počinile muslimanske snage u Dobrovoljačkoj, preko logora smrti Silos, Visokog i Čemerna, još niko nije odgovarao“, podsjetio je Mijanović.

Mijanović je rekao da su danas zapaljene svijeće i za pripadnika Ministarstva unutrašnjih posolova Republike Srpske, Dragana Đurića, koji je nedavno poginuo u terorističkom napadu na Policijsku stanicu Zvbornik.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, zbog nemogućnosti prisustvovanja, uputio je telegram u kojem se kaže da se herojske zasluge Ilijaške i ostalih sarajevskih brigada za stvaranje Republike Srpske i odbrane srpskog naroda nikada ne zaborave, te da generacije koje dolaze nastave čuvati i braniti svjetlu tradiciju svojih očeva i najvrijedniju tekovinu naše borbe – Republiku Srpsku.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović je u telegramu naveo da je njegovanje i održavanje sjećanje na saborce koji su položili živote za odbranu otadžbine veoma važno, ne smo za nas pripadnike Vojske Republike Srpske, nego i za generacije koje dolaze.

Parasto je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položili predstavnici svih ovih brigada, opštine Zvornik, opštinskog Udruženja ratnih vojnih invalida i Opštinske organizacije porodica zarobljenihi poginulih boraca i nestalih civila opštine Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se