12 C
Zvornik
19. април 2024.

Sjever kao pokrajina, ostatak republika

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić će u svojoj platformi za Kosovo i Metohiju predložiti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da se sjever Kosova nastavi da tretira u skladu sa Ustavom Srbije, a da teritorija izvan zajednice srpskih opština ima tretman „koji su Albanci imali u SFR Jugoslaviji“, piše današnja „Politika“.

Prema saznanjima ovog lista, nova Nikolićeva platforma trebalo bi da se za dva do tri dana nađe na Vučićevom stolu.

Nikolić će se, prema informacijama sagovornika ovog lista, kretati u okvirima koje mu Ustav dozvoljava, ali sa namjerom da se, ipak, postigne trajni sporazum sa Albancima.

Ideja je da Kosovo, iako po Ustavu Srbije ima status pokrajine, dobije izuzetno široku autonomiju, kakvu imaju republike u federaciji, sa mnogim ovlašćenjima, ali da se ipak ne prekrši Ustav.

Ovaj prijedlog bi trebalo da popuni mnogo toga što nije obuhvaćeno briselskim sporazumom, jer namjera predsjednika Srbije nije da se ovaj akt derogira.

„Politika“ navodi da je pitanje da li će ova platforma, ukoliko je Nikolić zaista pošalje, moći da opstane paralelno sa briselskim sporazumom, pogotovo onaj dio koji se odnosi na sjever Kosova.

Priština već dvije godine uprkos dogovoru u Briselu, nije spremna da prihvati formiranje zajednice srpskih opština, jer strahuje da bi to značilo autonomiju sa ogromnim ovlašćenjima za Srbe na sjeveru i eventualnu podjelu Kosova.

Nikolić je ranije, najavljujući ovu platformu, istakao da ona mora da predstavlja ono „ispod čega Srbija ne sme da ide i nešto do čega možda Priština neće hteti da ide“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se