18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Savjet ministara da se uključi u rješavanje problema oko RTV takse

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas zaključak kojim se od Savjeta ministara traži da što prije obavi sveobuhvatnu analizu kada je riječ o naplati RTV takse i da predloži mjere za prevazilaženje evidentnih problema.

Predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša upoznao je članove Komisije da je Odbor Sistema javnih RTV servisa BiH donio odluku da se RTV taksa do kraja ove godine nastavi naplaćivati putem računa za fiksni telefon, a da se potom pređe na naplatu putem računa za električnu energiju.

Kao razlog za promjenu načina ubiranja RTV takse Gotovuša je naveo slab stepen naplate takse uz posredstvo tri telekom operatera u BiH, što dovodi u pitanje funkcionisanje i opstanak javnih RTV servisa u BiH.

„Telekom operateri bili su, po zakonu, zaduženi za naplatu takse, ali oni nisu pokazali dovoljno htijenja da se potrude oko njene naplate i dozvolili su razgraničenje plaćanja računa telefonskih usluga i RTV takse“, rekao je Gotovuša.

On je istakao da je samo u prva četiri mjeseca ove godine gubitak po osnovu nenaplaćene RTV takse iznosio 1,2 miliona KM, a da u prethodnim godinama on iznosi desetine miliona KM.

Novi model naplate RTV takse, prema njegovim riječima, trebalo bi da obezbijedi sveobuhvatnost pretplatnika i stabilan izvor finansiranja javnih emitera, a smanjili bi se troškovi za inkasantske službe, te sudski troškovi po osnovu neplaćene RTV takse.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH izrazio je sumnju da će novi model naplate RTV takse biti efikasniji s obzirom na liberalizaciju tržišta za isporuku električne energije.

On je istakao da broj platiša RTV takse ne opada samo zbog loše ekonomske situacije u BiH već i zbog neriješenog pitanja osnivanja javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku.

Poslanik SNSD-a Staša Košarac konstatovao je da BiH ima zakon o javnom RTV sistemu, ali da se on ne primjenjuje.

On je zatražio da se, tragom rasprava koje se s tim u vezi vode, do Nove godine pokuša iznaći rješenje za prevazilaženje postojeće teške situacije.

Fehim Škaljić iz SBB-a istakao je da parlament BiH, kao osnivač, ima odgovornost kada je riječ o funkcionisanju javnih RTV emitera, a s tim u vezi i sa neefikasnošću postojećeg modela ubiranja RTV takse.

Komisija je danas podržala inicijativu poslanika SDS-a Mladena Bosića da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmotri informaciju Regulatorne agencije za komunikacije o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH.

U obrazloženju inicijative Bosić ističe da je već duže primjetno da građani BiH plaćaju mnogo veću cijenu usluga korištenja mobilne telefonije od susjednih i zemalja EU.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se